Alliansen lägger nya kvinnofällor

2006-08-29 22:46:49
Efter socialdemokraterna var det dags för högeralliansens fyra partier att presentera sitt valmanifest onsdagen 23 augusti.
Alliansens manifest har saluförts som ett ”paket för att fler ska komma i arbete”. Men det är falsk varubeteckning. Det handlar mer om att utåt visa att de fyra partierna är eniga. ”Alliansens valmanifest är ett försök till helgardering”, tvingades till och med fp-tidningen Göteborgs-Posten medge dagen efter.
Det som sägs ska ge jobb är följande:
– slopade arbetsgivaravgifter inom den privata tjänstesektorn
– arbetsgivare som anställer arbetslösa mellan 19 och 24 år får en lönesubvention i form av halverad arbetsgivaravgift
– skatteavdrag för så kallade hushållstjänster (pigavdrag)
– sänkt arbetslöshetsersättning efter 200 dagar
– fler ska uppmuntras starta eget och fler på F-skattsedel (anställda ska bli egenföretagare och ej omfattas av kollektivavtal)
– vidgade möjligheter till visstidsanställningar
I manifestet som bär rubriken ”Fler i arbete – mer att dela på”, upprepas alliansens paroll ”det ska löna sig att arbeta” ett otal gånger. Det heter också, på sid 6, att manifestet är ett program som ska ”göra det enklare att anställa”. Det sistnämnda betyder det motsatta, det ska bli enklare att avskeda och ett ökat antal otrygga jobb (visstidsanställningar).
Som kompensation för föreslagna försämringar – dyrare arbetslöshetsförsäkring och sänkt ersättning – föreslår alliansen att alla som arbetar ska få ett så kallat jobbavdrag. Enligt LO kommer 74 procent av skatteavdraget att gå till den halva av befolkningen som har de högsta inkomsterna. Skattesänkningar för dem som tjänar mest ger inte fler arbetstillfällen.
Det alliansen föreslår är förslag med sikte på att främst unga ska tvingas ta låglönejobb, skatteavdrag för hushållstjänster ska bereda väg för framtida försämringar.
Det alliansen kallar ”jobbgaranti” för dem mellan 19 och 24 år riskerar att göra det tuffare för de över 25 att komma in på arbetsmarknaden. I valet mellan en som är under 25 och en som är 25 kommer arbetsgivarna att välja den förstnämnda, eftersom de får en rabatt.
Alliansen vill dessutom öppna för arbetskraftsinvandring samtidigt som man betonar att medborgarskapets innebörd måste ”tydliggöras och uppvärderas” (sid 14).
Det betyder språktester och nya åtgärder som gör det än svårare att få permanent uppehållstillstånd.
Alliansen vill sälja ut allmännyttans bostadsbestånd, särskilt i områden med låga inkomster. Och det kallas en politik för ”minskade klyftor”.
När alliansen presenterade sitt valmanifest medgav partiledarna att en del villaägare skulle få betala mer i fastighetsskatt nästa år och enligt moderaterna i fredags (25 augusti) skulle ”begränsningen i skatten på markvärdet märkas i plånboken först 2008”.
Högeralliansens röstfiske bland villaägarna blev ett bottennapp, fastighetsskatten nästa år blir lägre med socialdemokraternas frysning. Men det blir inte lägre hyror.
Både alliansen och socialdemokraterna förenas av att gynna villa- och bostadsrättsboendet och missgynna dem som bor i hyresrätt. Hyresgästerna har oavsett hushållstyp minst kvar att leva på när boendet är betalt.
Om alliansen är splittrad om fastighetsskatten så är den desto mer enig om att införa kommunala vårdnadsbidrag.
Med högeralliansen blir det ”skattelättnader för hemtjänster i stället för utredningar om könsmaktsordningen”, skriver Svenska Dagbladet i ledarkommentar 24 augusti.
Den backlash mot kvinnokampen som redan startat ämnar alliansen fördjupa, med hjälp av bland annat vårdnadsbidrag och pigjobb.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!