Allmännyttan säljs till privata bolag

2007-11-21 17:03:03
Högern i Stockholm vill till varje pris slippa ansvaret för allmännyttans lägenheter och vältra över kostnaderna på hyresgästerna. Och de vill göra det under största möjliga tystnad. I somras lovade både den politiska ledningen och de allmännyttiga bolagens styrelser att det inte skulle bli fråga om försäljning av fastigheter till privata värdar.
Men det är precis vad som händer just nu i de delar av Stockholms ytterstäder där idén om att bilda bostadsrättsföreningar inte slagit rot bland hyresgästerna.

Totalt 5 364 allmännyttiga lägenheter kommer att värderas under den närmaste tiden för att sedan kunna säljas till privata fastighetsbolag. Redan tidigare i år gjorde staden den största fastighetsaffären hittills när man sålde till Boultbee, ett multinationellt bolag som nu äger flera av Stockholms största köpcentrum. Också då bröt man tidigare löften och lät de lägenheter som hör till fastigheterna följa med i köpet.
För hyresgästerna betyder privata hyresvärdar förlorad trygghet. Till skillnad från allmännyttan styrs företag som Boultbee av kortsiktiga vinstkrav. Som hyregäst förlorar man också sin möjlighet att via internkön byta lägenhet. På sikt sätter det också en press uppåt på hyrorna, eftersom allmännyttans hyresnormerande roll försvagas när de lägenheter som ska sätta riktnivåer för priserna blir färre. Detta är högst förenligt med högerns bostadspolitik.

Moderaterna mörkar

Moderaterna tonar visserligen ner talet om marknadshyror genom att ändra direktiven för Michael Koschs enmansutredning. Måhända inser man att hyresgästerna skulle ta till sig avskräckande exempel på avregleringar från andra länder.
I Storbritannien steg hyrorna med 100 procent för nya kontrakt när marknadshyror infördes på 1990-talet.
Målet är dock fortfarande att öka möjligheterna för att till exempel bostadsläget ska slå igenom i priset, med ökad segregering som följd.
Högerns bostadspolitik kan sammanfattas med oppositionens ord; ”Man mörkar”.
Bostads- och integrationsborgarrådet Kristina Alvendahl fortsätter ivrigt att förneka att hennes parti moderaterna har några planer på att sälja allmännyttan till privata värdar. Hon gömmer sig bakom det hon kallar de allmännyttiga bolagens ”övergripande direktiv”. De har rätt att sälja och köpa fastigheter, säger hon.

Säljer ut allt

De argumenten är emellertid ingenting annat än en privatisering också av beslutsfattandet och ett sätt för stadshushögern att avsäga sig ett obekvämt ansvar. Därför att högerns bostadspolitik sticker i ögonen på folk.
I Stockholms förorter byggs just nu ett motstånd upp mot den här politiken. Kampanjnätverken Sälj inte Dalen och Sälj inte Bagis arbetar för fullt för att förhindra utförsäljningar av allmännyttan lokalt, genom att sprida Hyresgästföreningens material, knacka dörr och samla in namn för hyresrätten.
Man planerar också att samla andra nätverk som vill rädda allmännyttan till en gemensam demonstration mot bostadspolitiken.
Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!