Allt är inte guld som glimmar

2007-04-18 14:38:47
Funderar du på att köpa din lägenhet? Är du orolig över vad som håller på att hända? Ta del av denna information!

Skaffa dig mer information
– Tänk efter innan du skriver på intresseanmälan för bostadsrätt. Så fort 40 procent på en gård har skrivit på stoppas underhåll av fastigheter och gård. Detta har redan fått effekt på Grangården där renoveringen av tvättstugan stoppats.

Var ska dina barn bo?
– Utförsäljningarna leder till att de som har god ekonomi lättare kan tränga undan andra. En direktör går före en ensamstående trångbodd mamma med låg inkomst.
Hur ska ungdomar få bostad? Har man inte fast arbete blir det svårt att få lån. Redan idag ökar antalet 24-27-åringar som bor kvar i föräldrahemmet (City den 28 september 2006).

Servicen går förlorad
– Vem ska sköta bostadsrättsföreningen? Din granne? Allt ekonomiskt arbete och gårdsskötseln görs av bostadsrättsföreningen, som också fungerar som värd för hyresgäster. Det första som händer efter en ombildning är att många som varit drivande för ombildningen säljer och flyttar därifrån. Ofta är det stor turbulens i bostadsrättsföreningar då få vill ta ansvaret och sitta i styrelsen (Svenska Dagbladet den 11 mars).
– En fördel med Svenska Bostäder är tillgången till internkön, SB är Sveriges största bostadsföretag. Istället för att kostnadsfritt kunna byta bostad måste du bli spekulant på bostadsmarknaden, ta lån, risker, betala mäklare och räntor o s v.

Ökade kostnader
– Det är mycket oansvarigt att tala om lägre månadskostnader då det mycket väl kan bli tvärtom. Dalen är i stort behov av renoveringar och omfattande underhåll. Dåliga stammar, tak, ventilation, hissar och sjunkande grunder kommer att betyda enorma kostnader framöver. Vid ombildning läggs dessa kostnader på bostadsrättsinnehavarna. I Akalla innebar renovering av fönster, dörrar, portar och tak att avgiften höjdes med 31procent (Svenska Dagbladet den 11 mars 2007).

Skuldfällor
– De goda åren med hög tillväxt och rekordlåga räntor går mot sitt slut. 2 procents höjd ränta ger en ökad månadskostnad på netto 1 166 kronor om du har lånat en miljon kronor. (SCB och Privata Affärer).
– Blir du långtidsarbetslös och tvingas leva på socialbidrag måste du sälja din bostadsrätt inom tre månader eftersom du inte får ha några tillgångar för att få bidraget. Om du då säljer till förlust, får du betala av på ett lån för en lägenhet som du inte bor i.

Du garanteras inte ett klipp
– För att tjäna pengar på din lägenhet måste du sälja den och flytta. Du måste dessutom hitta en ny bostad billigare än den du köpte. Var ska du bo?

Tänk på framtiden
– Segregationen mella rika och fattiga har sedan ombildningarna tog fart i slutet av 90-talet bara ökat. Allmännyttan är utrotningshotad (bara 10 procent av lägenheterna i innerstaden är nu hyresrätter). Vad är det för valfrihet? Reduceras allmännyttan ytterligare så försvinner spärren mot marknadshyror. Då får vi riktigt stora orättvisor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!