Allt fler slavar i Fas 3

2012-09-20 15:53:54
Den 9 juni 2011 röstade en majoritet i riksdagen för att stoppa alla nya anvisningar till Fas 3, men regeringen valde att inte följa det. Sedan dess har sammanlagt 41 508 personer anvisats till Fas 3 och det i allt snabbare tempo. För ett år sedan skrevs 1 450 personer in varje månad i Fas 3, nu har det gått upp till 2 000 deltagare.

Antalet ”Fas 3:are” beräknas fortsätta att öka. Enligt en prognos från Arbetsförmedlingen kommer 37 400 personer vara placerade i Fas 3, från ca 31 000 som det är nu. Det är främst ungdomar som ökar bland de som skrivs in. Mellan 2011 och 2012 ökade antalet personer mellan 18 och 24 år med hela 243 procent. Detta trots det faktum att Arbetsför­medlingen har nolltolerans mot unga personers deltagande i Fas 3 enligt ett inriktningsbeslut.

Samtidigt får allt färre i Fas 3 en annan sysselsättning och fler är hänvisade till socialbidrag.
Frågan om vinster i välfärden är även relaterad till Fas 3. Allt fler privata anordnare gynnas av Sveriges arbetslösa, då andelen av Fas ­3-platser hos det privata fördubblats på ett år och nu ligger på 34 procent.
Det har länge varit uppenbart att Fas 3 inte gynnar de arbetslösa och inte fungerar. Men nu har man till och med svårt att hitta platser åt de inskrivna.
Arbetsgivare får alltså betalt för att dessa människor ska arbeta för dem och Arbetsförmedlingen kan ändå inte hitta platser.
Josephine Landström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!