Allt fler tvingas på flykt

Under 2019 blev det 9 miljoner fler flyktingar i världen (Foto: Mustafa Khayat / Flickr CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Världen blir allt mer osäker för allt fler. Krig, klimatkatastrofer, brott mot de mänskliga rättigheterna som förföljelse och förtryck utifrån politisk åskådning, religion, sexuell läggning med mera tvingar fler och fler på flykt. FN:s flyktingorgan UNHCR:s senaste siffror visar att antalet flyktingar ökade från 70,5 miljoner till 79,5 miljoner, en ökning nästan lika stor som hela Sveriges befolkning. Och 85 procent av flyktingarna har flytt till ett (ofta fattigt) grannland.

Allt färre kan också återvända hem, på grund av de ofta utdragna konflikterna och den enorma osäkerhet som råder i de berörda regionerna. Rädslan över att dödas eller fängslas för sin tro eller sitt politiska engagemang är stor. 
Samtidigt blir också flyktingpolitiken allt mer brutal och hänsynslös. Det fåtal flyktingar som lyckas ta sig till Europa misstros ofta och lever i en fruktan att utvisas tillbaka till den hemska situation de tvingades fly ifrån. Glöm inte: ingen väljer frivilligt att fly.
EU har förresten nyligen antagit uttalandet ”Black Lives Matter”. Det blir makabert och hycklande att de kan påstå det samtidigt som den fruktansvärda flyktingpolitiken fortsätter, med ett förstärkt Fort Europa. De har militariserat gränserna och försett dem med taggtråd, förbjudit fartyg från att hjälpa sjösatta flyktingar och allierar sig med slavhandlare i Libyen, för att ge några få exempel.

I ett pressmeddelande säger FN:s högkommissarie för flyktingar, Filippo Grandi:
– Vi bevittnar en förändrad verklighet där inte bara allt fler människor från fler länder tvingas på flykt, utan att det dessutom inte längre handlar om ett kortvarigt eller tillfälligt fenomen. Människor kan inte förväntas leva uppslitna från sina hem, utan möjligheter att återvända eller utan hopp om att bygga en ny framtid där de befinner sig. Vi behöver radikalt förändra vår attityd gentemot alla dem som flyr, samtidigt som vi måste försöka ännu hårdare att få slut på de konflikter som pågår i åratal, och som utgör roten till detta oändliga lidande.

Roten till det oändliga lidandet kan summeras med ordet ”kapitalism”. Utsugningen av såväl folk som naturresurser för vinstintressets skull, tillsammans med geopolitiska intressen, global uppvärmning och interimperialistiska konflikter, tvingar människor på flykt. 
I takt med att den globala uppvärmningens effekter blir allt värre kan också antalet klimatflyktingar komma att bli hundratals miljoner vid år 2100. Ryck upp roten till det onda och plantera istället de socialistiska fröna för en värld i fred, harmoni och rättvisa. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!