Allt närmare riksrätt

Allt fler vill att Trump ställs inför riksrätt då hatet mot hans reaktionära politik når nya höjder (Foto: Fibonacci Blue / Flickr CC).

av Keely Mullen, Socialist Alternative (CWI:s sympatisörer USA) // Artikel i Offensiv

Tiotals miljoner människor letar efter ett sätt att få bort Trump. Under hans dryga tre år som president har han gett skattelättnader åt de rikaste, systematiskt eldat på de etniska konflikterna, slitit itu klimatregleringar som en gåva till de stora energibolagen och nominerat en grovt sexistisk, rovdjurslysten typ till Högsta domstolen.

Under hela Trumps ämbetstid har Demokraterna suttit på sina händer medan Trump vildsint har attackerat arbetarklassens intressen – särskilt invandrarnas, men även svarta, kvinnor och hbtq+-personer. Fram tills nu har de inte ens allvarligt övervägt hur man kan sparka ut honom från Vita huset.

En förnyad diskussion om riksrätt har uppstått efter åratal av vädjande från vanligt folk, men ändå tar riksrättsförhandlingarna inte upp något av Trumps verkliga brott som ovan nämnts. Istället fokuserar man enbart på Trumps skumma affärer med Ukraina. Opinionsundersökningar visar att en majoritet anser att riksrätten bör gå vidare och 49 procent säger nu att Trump borde ställas inför riksrätt och avlägsnas från sitt ämbete.
Om Trump ställs inför riksrätt av USA:s representanthus ska senaten hålla en rättegång om huruvida han ska avlägsnas från sitt ämbete eller ej. Detta kräver två tredjedelars majoritet i ett organ där Republikanerna har majoritet. Utan någon ytterligare katastrofal upptäckt eller en fundamentalt annorlunda approach från Demokraterna finns det just nu i princip ingen chans att senaten röstar för att avlägsna honom.

Att etablissemanget inom Demokraterna lanserar en riksrättsutredning just nu måste ses i kontexten av presidentvalet, där de inte har någon tillförlitlig och stabil representant som de hade 2016 med Hillary Clinton. Joe Biden, deras föredragna kandidat, har en fallenhet för upprepade grodor och hans kampanj verkar vara försvagad.
Dessa riksrättsförhandlingar verkar vara ett politiskt medel för att ta uppmärksamheten bort från det polariserade primärvalsracet. Om det är syftet verkar det inte hjälpa Biden.
Om Demokraterna lyckas ställa Trump inför riksrätt, vilket just nu verkar troligt, kommer det att ge partiets etablissemang mer auktoritet när de går in i valkampanjen. Dock finns det inget som hindrar Trump från att ställa upp för omval även om han ställs inför riksrätt.

Vad vi ser just nu är en andra våg av stöd för Bernie Sanders efter att Alexandria Ocasio-Cortez (AOC)  och Ilhan Omar (vänsterdemokrater i representanthuset) har valt att stödja honom. Bernies och AOC:s nybildade allians är ett enormt steg framåt. De drog över 25 000 till ett massmöte i Queens. 
De kämpar båda för hyreskontroll, allmän sjukvård, en Green New Deal, att studentskulder avskrivs och så vidare – raka motsatsen till Trumps skattelättnader för de rika och upptrappade rasism.
Om Demokraterna breddade sin riksrättsapproach till att inkludera hans reaktionära höger- och antiarbetaragenda skulle de vara bra mycket bättre positionerade för att besegra Trump på lång sikt. Detta är just vad Bernie och AOC borde kämpa för. Denna hållning skulle få med sig ungdomar som har marscherat i hundratusentals mot klimatförändringar och arbetarna som har gått ut i strejk landet runt mot företagens girighet (som GM-arbetarna som avslutade sin strejk i slutet av oktober).

Det finns miljontals som skulle kunna dras in i kamp om det fanns en verklig möjlighet att bli av med Trump och trumpismen, och istället byta ut det mot ett inspirerande vänsteralternativ.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!