Allt stöd till lokförarnas strejk

Kampen har pågått länge, med protester, demonstrationer och annat. Lokförarnas strejk är exakt vad som behövs – allt stöd till strejken! (Foto: Natalia Medina)

stöduttalande av Rättvisepartiet Socialisterna och veckotidningen Offensiv

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och veckotidningen Offensiv uttalar sitt fulla stöd till lokförarnas strejk och kamp för en trygg och fungerande pendeltågstrafik i Stockholm.

Strejken är kulmen på en två år lång kamp för att de dryga 300 tågvärdarna ska bli kvar på pendeln och mot riskfyllt ensamarbete på tågen. Det är det privata vinstjagande bolaget MTR, ett Hongkongbaserat bolag med band till den kinesiska diktaturen, och de styrande i Region Stockholm, det tidigare blågröna M-ledda styret och dagens S-ledda ”mittenstyre”, som bär ansvaret för det pendelkaos som lokförarna strejkar mot. 
I förra årets valrörelse lovade Socialdemokraterna att riva upp högerstyrets beslut från 2021  om att ta bort tågvärdarna. Men det löftet sveks när Socialdemokraterna fick bilda nytt regionstyre efter valet. I mars i år beslöt det nya styret, som har Vänsterpartiet som stödparti, att ge grönt ljus för MTR:s avveckling av tågvärdarna. En avveckling som görs för att MTR vill tjäna ännu mer pengar på bekostnad av jobb, tillgänglighet, de anställdas och resenärerna trygghet samt lokförarnas arbetssituation. Ett beslut som Vänsterpartiet bör svara med att dra bort sitt stöd till det S-ledda ”mittenstyret” om det inte rivs upp.  

Utan tågvärdar fördubblas lokförarnas arbetsbörda och säkerheten äventyras. Därför är det strejk.
Liksom tågförarna måste fackförbundet Seko ta strid i årets avtalsrörelse och förbereda för en landsomfattande strejk mot ensamarbete på tågen. Lokförarnas strejk inom pendeln visar vägen framåt, och det måste fackledningen ta fasta på och gå från ord till handling.

Vi uppmanar alla att stödja lokförarnas kamp. Ta uttalande till stöd till strejken och skicka in dem till facebook.com/vildstrejkpendeln, samla in pengar på din arbetsplats och skola och swisha dem till 123 699 29 52, märk inbetalning ”tågvärd”.
Besök de strejkande lokförarna vid centralstationen i Stockholm. Aktivt stöd är bästa sättet att slå tillbaka chefernas, regionpolitikernas och medias hets mot strejken. Tillsammans borde allmänheten och de strejkande lokförarna genomföra en stor demonstration så snart som möjligt, för att backa upp pendeltågsarbetarna och för att visa företagen och politikerna att vi stockholmare står på pendelarbetarnas sida – för en  fungerande pendeltågstrafik. MTR och andra privata bolag har inget i kollektivtrafiken att göra.  
Riv omedelbart upp avtalet med arbetarfientliga MTR, som också kör tunnelbanan i Stockholm – kollektivtrafiken ska drivas i offentlig regi utan vinstsyfte. 

Rättvisepartiet Socialisterna och veckotidningen Offensiv säger:
• Tågvärdarna kvar – allt stöd till lokförarnas strejk. 
• Seko måste mobilisera i avtalsrörelsen för kravet att resandetåg ska framföras av lokförare tillsammans med tågvärd med säkerhetstjänst. Förbered och annonsera redan nu för strejk med medlemsmöten i hela landet!
• För demokratiska och kämpande fack. Lokal strejkrätt. Medlemmarna måste få rösta om avtalet innan det skrivs under.
• Ut med MTR – avgiftsfri kollektivtrafik i offentlig regi utan vinstsyfte. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!