Allt stöd till Målarna!

Målarna är redo att strejka för förbättrad arbetsmiljö (Foto: Joyboy / Flickr CC).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Svenska Målareförbundet har varslat om strejk för 300 målare på 40 arbetsplatser från den 1 december. Konflikten handlar framför allt om grundläggande och till synes självklara arbetsvillkor som arbetsgivarsidan inte ens verkar vilja diskutera.

Enligt Målarna har arbetsgivarna inte kommit med något motbud som svar på de yrkande Målarna har lagt fram i förhandlingarna. Därför har förbundet varslat om strejk och påpekar helt korrekt vilken uppoffring de har gjort senaste månaderna. 
”Medlemmarna [har] inte kunnat arbeta hemifrån, utan har under hela perioden fått utsätta sig för alla de risker som det innebär arbeta i en pandemi. Målarna har även gjort det utan en lönehöjning, vilket rent tekniskt innebär en lönesänkning mot bakgrund av att vi haft inflation under hela perioden.”

Fackets krav handlar inte om lön. Istället är stridsfrågorna arbetsmiljön. Målarna kräver:
• Att frågan om sexuella trakasserier ska ingå i utbildningen Bättre arbetsmiljö (BAM) för både skyddsombud och arbetsgivare och därmed utökas till 32 timmar.
• Att målarna ska ha tillgång till schyssta lunch- och omklädningsrum.
• Bättre anställningstrygghet för gravida och lärlingar.
• Reglera för hur långt och för vilken betalning det är rimligt att målarna ska åka till sin arbetsplats.
• Glasögon som blir förstörda i arbetet ska ersättas av arbetsgivaren.

Att arbetsgivarna vägrar att ens komma med ett motbud är mycket provocerande och tyder på en aggressiv hållning, samt att de litar på att de ”oberoende” medlarna ska stå på deras sida. Det är mycket möjligt att Målarna både måste gå i strejk och utöka strejken för att de ska kunna få igenom åtminstone delar av sina mycket grundläggande krav. Om fackförbundets ledning är beredda på detta återstår att se. 
Hittills har uttalanden uttryckt en stor stridsvilja och en förståelse för styrkan i en strejk. På sin hemsida skriver Målarna: 
”Alla företag tjänar sina pengar genom en mycket enkel formel. Att du som arbetar skapar mer värde än vad du får betalt för. Förbundets grundläggande syfte är att medlemmarna ska sälja sitt arbete så dyrt som möjligt. Det är det en avtalsförhandling egentligen är. En match, fight eller strid om det värde som målarna skapar varje vecka, timme, minut och sekund de är på arbetet. (…) Vi har våran makt genom två saker. En stark konfliktkassa som gör att vi har råd att gå ut i konflikt och att vi är många.” 
Nu är det dags att använda den styrkan. Allt stöd till Målarna!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!