Amazon: Arbetare i Bessemer går mot historisk fackförening

Om majoriteten av de över 5 800 berörda arbetarna röstar för kommer det innebära den första fackligt anslutna arbetsplatsen inom Amazon i USA (Foto: Chris Yunker / Flickr CC).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Bland arbetare på storbolaget Amazon i USA pågår nu en omröstning gällande om de ska ansluta sig till en fackförening. Idag är ännu inga Amazon-arbetsplatser i USA fackligt anslutna.

Bland anställda på Amazons lager i staden Bessemer i delstaten Alabama pågår en omröstning om att ansluta sig till fackföreningen för handelsarbetare. Om majoriteten av de över 5 800 berörda arbetarna röstar för kommer det innebära den första fackligt anslutna arbetsplatsen inom Amazon i USA.
Amazon är känt för att vara antifackligt, och har gått med på att teckna kollektivavtal i europeiska länder enbart för att de inte haft något annat val. När företaget öppnade ett lager i Sverige förra året krävdes långa förhandlingar med flera svenska fackförbund innan Amazon gick med på ett kollektivavtal. 
Men i USA är det lättare att komma undan med dåliga villkor och låga löner och det har företaget utnyttjat. Bland annat har företaget försökt skjuta upp omröstningen, med argumentet att röstandet behöver ske personligen när man valt att genomföra poströstning på grund av pandemin.

Efterfrågan har under pandemin ökat enormt inom e-handeln. Mellan januari och oktober ifjol anställde Amazon 427 300 personer världen över och hade vid årets slut 1,3 miljoner anställda. Under fjärde kvartalet tog Amazon in nettointäkter på 125,6 miljarder dollar (över tusen miljarder kronor). Under 2020 gjorde företaget 21,3 miljarder dollar i ren vinst.
Samtidigt har över 20 000 Amazon-anställda testat positivt för covid-19 som ett resultat av bristande smittskydd på arbetsplatsen och inga möjligheter att stanna hemma vid smittorisk. 
I bästa fall har arbetare erbjudits att stanna hemma utan lön, vilket de inte haft råd med. Lönerna är redan så låga att många tvingas nyttja matkuponger för att klara sig trots att de arbetar heltid.

Amazon är ett av världens absolut rikaste företag och ägs av Jeff Bezos, en av världens rikaste män, men betalar slavlöner till sina anställda och spenderar inget på att skydda dem från att smittas under pandemin. 
Om arbetarna i Bessemer organiserar sig fackligt kommer de ha en mycket bättre förhandlingsposition för att kräva bättre villkor och högre löner. Det kommer dessutom att inspirera fler arbetsplatser att organisera sig, både i resten av USA men även i många andra länder.
I Seattle har socialisten Kshama Sawant (från Socialist Alternative, ISA:s sympatisörer USA) tillsammans med ett stort nätverk av aktivister vunnit flera segrar mot Amazon, bland annat ett införande av en beskattning av storföretagen. Det visar på att även stora och rika företag som Amazon kan besegras, och att en enad kamp alltid lönar sig.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!