Amazon intensifierar övervakningen av anställda

Ledningen för Amazon och UPS kan nu se förarna hela tiden, dygnet runt, för ”deras egna säkerhet”. Mot covid-19 gavs dock ingen säkerhet på arbetsplatsen (Foto: Wikimedia Commons).

av Matt Smith, tidigare anställd på Amazon, Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA) // Artikel i Offensiv

Amazon och UPS utökar sin videoövervakning av bolagens chaufförer för att cheferna ska få större möjlighet att spionera på arbetare.

Estes Express Lines, en underleverantör till Amazon nära Seattle (där jag fram till nyligen jobbade), lät tidigare denna månad installera högupplösningkameror inuti sina varuleveransfordon. 
Utrustningen, en Samsara CM32, tar upp både video och ljud från insidan av förarhytten, vilket gör det möjligt för ledningen att närsomhelst övervaka och avlyssna oss från praktiskt taget vilken plats som helst. 
Enligt Teamsters for a Democratic Union (en gräsrotsrörelse inom Teamsters Transportarbetarförbund, för ett demokratiskt och kämpande fack) har UPS installerat liknande kameror i sina fordon på fyra leveranscentraler i Oklahoma och Texas, som ett första steg mot mer övervakning av de som kör för UPS  landet runt.

Cheferna på Amazon och UPS påstår (skenbart uppriktigt) att kamerorna är installerade för att ge skydd och säkerhet.
Men Amazon har aldrig bekymrat sig om säkerheten för sina förare eller sina anställda på lager och varuhus. Det dröjde månader efter att coronaviruset började sprida sig innan Amazon började ge oss ett minimum av skydd, som exempelvis handsprit.
Företaget vägrade även stänga arbetsplatser med bekräftade covid-19-fall. Åtminstone åtta Amazonanställda har dött i viruset.

Amazon har en lång historia av bristfälligt arbetarskydd. En rapport från 2018 fann till exempel att olycksfallsfrekvensen på Amazons lager var dubbelt så hög som rikssnittet. 
Kameror i fordon har blivit allt mer vanligt. Det förflutnas gryniga videoflöden har ersatts av mörkerseende högupplösningskameror med bra ljudinspelning, som använder artificiell intelligens för att spåra och analysera förarnas alla rörelser.
Amazon är ökända för att använda algoritmer, data och övervakning för att driva sina anställda till bristningsgränsen. 
Cheferna noterar varje sekunds frånvaro i jobbet som ”frånvaro på arbetstid”, vilket driver en del anställda till att pinka i flaskor för att spara tid.

I likhet med de nya kamerorna är den övervakningstekniken utformad för att höja produktiviteten och krama ut varenda möjliga vinstdroppe ur de anställda. 
Vinstmaximeringen innebär också att Amazon gör allt för att krossa försöken från de anställdas sida att organisera sig fackligt eller kämpa för bättre arbetsvillkor. 
Men trots detta har anställda på Amazon i USA börjat organisera sig och genom kamp har en rad förbättringar uppnåtts. 
I Sacramento och Chicago organiserade sig de anställda och fick igenom betald ledighet för alla deltidare. I Sacramento lyckades man tvinga ledningen att återanställa två kollegor som felaktigt hade sagts upp.

Nyckeln till att vinna dessa segrar har varit välorganiserade kollektiva aktioner som rymt både namnlistor på arbetsplatsen och strejker.
När coronaviruset började sprida sig i mars stannade Amazonanställda i flera städer arbetet och krävde skyddsåtgärder, men aktionerna var inte samordnade. 
Men vi behöver samordnade aktioner samt samla en kärna av aktivister  som kan bygga upp motståndet inne på Amazons arbetsplatser och länka samman kampen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!