Amazonas ödeläggs för kapitalintressen

Satellitbild som visar hur avskogningen breder ut sig för att ge plats åt bland annat kommersiellt jordbruk och gruvor (Foto: NASA Earth Observatory / Public Domain).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Förstörelsen av Amazonas regnskog såg en markant ökning under fjolåret jämfört med året innan, när de värsta bränderna i mannaminne svepte över skogarna samtidigt som skogsskövlingen trappades upp. Detta är ett resultat av såväl klimatförändringar och global uppvärmning som av högertoken Jair Bolsonaros aggressiva högerpolitik, som uppmuntrar exploatering av Amazonas.

Hela 85 procent mer skog förstördes under fjolåret jämfört med 2018, eller över 9 000 kvadratkilometer skog jämfört med 5 000 kvadratkilometer, rapporterar finska YLE. Det motsvarar en yta lika stor som Cypern.
I Brasilien bokfördes 90 000 bränder ifjol, 30 000 fler än under 2018. 60 procent av Amazonas ligger inom Brasiliens gränser.
En nyckelorsak till brändernas markanta ökning är att Brasiliens president, högerpopulisten Jair Bolsonaro, aktivt har uppmuntrat och fört en politik för att kommersiellt jordbruk, gruvdrift och boskapsskötsel ska drivas i Amazonas. En aggressiv exploatering av en av världens mest betydelsefulla skogar, såväl för klimatet som för världens artrikedom. 

Till SVT Nyheter den 24 augusti 2019 förklarade miljöforskaren Beatrice Crona på Stockholms universitet vikten av Amazonas:
– Amazonas är en av de absolut största och viktigaste kolsänkorna som vi har kvar. Den spelar en enormt viktig roll för att stabilisera klimatet och motverka den globala uppvärmningen, sade hon och berättade samtidigt om hur skogen är ”farligt nära” att passera den gräns då den inte längre kan återhämta sig efter all förstörelse.
Detta går hand i hand med att klimatet som helhet närmar sig allt fler så kallade ”tippunkter”, gränser som om de passeras är irreversibla (i alla fall på flera hundra år).

Inte enbart skogen utplånas av nyliberal vinstjakt. Ursprungsbefolkningen hotas också. Bolsonaro vill exempelvis ”integrera” 900 000 människor från olika stammar ”bättre in i landets ekonomi”. Men det är förstås båg. 
Vad det handlar om är att han vill försöka komma åt uppemot 450 mineralrika områden för gruvdrift och kommersiellt jordbruk, menar de representanter från ursprungsbefolkningen som den 14 januari inledde ett fyra dagar långt stammöte för att koordinera motståndet mot Bolsonaro.
Megaron Tzucarramae, en av stamhövdingarna, berättar för finska YLE:
– De rikedomar som Bolsonaro talar om är vita mäns rikedomar så att de kan köpa bilar, flygplan och farmer. Vår rikedom är skogarna och floderna.

Den brasilianska dagstidningen O Globo hade för någon vecka sedan ett avslöjande om ett nytt lagförslag från regeringen Bolsonaro som skulle öppna upp skyddade stamområden för expansiv exploatering. Enligt lagförslaget skulle det utöver gruvdrift även bli lagligt att bygga vattenkraftverk och utvinna naturgas i dessa stamområden, något som helt skulle ödelägga områdena.
Att svenska Swedbank finansierar skövlingen av Amazonas via sina miljardinvesteringar i det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone, som vill bygga en motorväg rätt igenom skogen, måste också åter­igen upprepas och starkt fördömas.

Kapitalismen är parasitär. Den förstör skog, hav och atmosfär – för att inte tala om hur den slår mot människors och djurens livsvillkor och överlevnad. Vi behöver socialism i vår livstid för att ha en chans att stoppa marschen mot barbari.
Låt 2020-talet bli det årtionde då klimataktivister, fackliga kämpar, socialister och alla gräsrötter krokar arm och reser sig i ett mäktigt vrål, med generalstrejker, massdemonstrationer och organiserad kamp för att avskaffa detta förpestande system.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!