Amazonas skövling ökar snabbt

av Robert Bielecki

En yta motsvarande två fotbollsplaner skövlas – varje minut. En radikal politisk förändring är absolut nödvändig (Foto: Ibama / Flickr CC).

Efter att den högerextreme Jair Bolsonaro tog över presidentskapet i Brasilien i slutet av 2018 har flera reaktionära attacker utlysts, bland annat mot miljön. Nu kom chocksiffror för avskogningstakten i regnskogen Amazonas för maj månad då hela 739 kvadratkilometer skog skövlades.

Enligt den brittiska tidningen The Guardian skövlades motsvarande två fotbollsplaner regnskog per minut i Brasilien i maj. Att maj har sådan historisk hög skövlingstakt är värt att påpeka, eftersom det är i maj som torrsäsongen börjar och den mesta av skogsröjningen och avbränningen sker.
Den högerextreme Jair Bolsonaro är likt Donald Trump klimatförnekare av högsta rang. Det är ett ”marxistiskt påhitt” att det pågår klimatförändringar menar han, och har därför sedan han kom till makten gjort allt för att försvaga miljöskyddet i landet (och världen, eftersom det får globala konsekvenser). 
Miljödepartementet har försvagats, kontrollen av ekonomiskt utnyttjande av Amazonas har lättats, ursprungsbefolkningens land har inskränkts och han har uppmuntrat för expandering av jordbruk och gruvdrift. Han genomför allt detta när vi är farligt nära en klimatkatastrof. 

Dessutom lobbar jordbrukslobbyn i senaten för ytterligare uppluckring av skyddade områden, något Bolsonaro inte har något emot. 
Hans miljöminister Ricardo Salles har dömts för miljöbedrägeri och har aldrig någonsin besökt Amazonas innan han blev miljöminister. Han har sparkat erfarna inspektörer och vill privatisera satellitövervakningen av Amazonasregionen. 
Bolsonaros äldste son Flavio, som också är senator, föreslog nyligen en ”skogsreform” som skulle innebära att bönderna inte behöver ha 50-80 procent av sin mark täckt av skog, som är obligatoriskt nu. Det är ytterligare ett slag mot ett redan sargat Amazonas, och skulle öppna en yta större än Iran för olika miljökatastrofala industrier. 

Tidigare har rapporter kommit om hur miljöaktivister och ursprungsbefolkning som tar strid mot miljökatastrofala projekt som hotar livet på denna planet aktivt trakasseras, hotas, attackeras och även mördas för sitt motstånd. Och de fruktar nu att det ska bli ännu värre framöver. De flesta av dessa attacker sker på beställning av företagen som skövlar skogarna. 
Till The Guardian säger Carlos Rittl, chef för NGO:n Climate Observatory som är en koalition av olika miljörättsgrupper:
– Att skogsskövlingen har nått en höjdpunkt är deprimerande, men inte så förvånande. Du har en regering i Brasilien som avvecklar nästan alla miljöåtgärder som har införts sedan 1992 och som trakasserar federala miljöskyddsagenter, vilket stärker miljöbrottslingar. 
Regnskogarna är vitala för hela jordens ekosystem. Skövlingen hotar deras roll som värmeregulator, då de transporterar värme från ekvatorn till jordens olika subtropiska områden. Det innebär att det blir svalare längs ekvatorn. Den ger även mycket nederbörd då stora vattenmängder omsätts i skogarna. 

Med mindre regnskog blir det mindre nederbörd, som påverkar vindarna och värmeregulatorn. Det påverkar vattenströmmarna, som i sin tur innebär klimatförändringar över hela världen.
Jorden är under attack av kapitalismen och dess politiska företrädare som ytterst tar sig uttryck i typer som Bolsonaro och Trump. Inte bara miljö och klimat, utan även mänskliga rättigheter, attackeras utan motstycke. Forskning och vetenskap är för dem en dårskap eller något osant som står i vägen för ökade profiter. Utsläppen och avskogningstakten ökar, tvärtemot vad som krävs för att rädda planeten.

Det finns bara en väg ur den stundande klimatmardrömmen – en socialistisk värld där allt och allas behov kan tillgodoses och där samhället styrs demokratiskt underifrån. 
Det krävs kämpande gräsrötter som kan ta strid för miljö, välfärd och lika rättigheter för alla som kan lägga det utsugande kapitalistiska systemet på historiens skräphög.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!