Amazons Jeff Bezos – historiens rikaste person

Slavvillkor, låga löner och hätsk antifacklig hållning gör Bezos förmögen (Foto: Seattle City Council / Wikimedia Commons).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

E-handelsjätten Amazons ägare är med sina 200 miljarder dollar (1 700 miljarder kronor) världens i särklass rikaste individ. Han sitter på en förmögenhet som är större än värdet på allt som produceras i exempelvis Irak under ett år och som ska fördelas på mer än 39 miljoner invånare. 

Jeff Bezos förmögenhet räcker mer än väl till att finansiera ett program för att avskaffa världssvälten. 
Under coronapandemin har värdet på Amazons aktie ökat med 80 procent, vilket i sin tur har gjort att Jeff Bezos förmögenhet vuxit i en hisnande fart. Enbart under en dag i juli ökade hans förmögenhet med 13 miljarder dollar (drygt 110 miljarder kronor). 
Det är en summa som var större än den svenska statens budgetutgifter under samma månad. 

I snitt och per sekund tjänar Jeff Bezos mer än dubbelt så mycket som en amerikansk arbetare tjänar i veckan. Det har beräknats att en arbetare på Amazon i USA skulle behöva jobba dygnet runt i 68 år för att nå upp till vad Jeff Bezos drar in på en timme.
År 2017 blev Jeff Bezos för första gången världens rikaste person och ett år senare blev han först att nå en förmögenhet på 150 miljarder dollar (omkring 1 290 miljarder kronor).
Bakom Jeff Bezos förmögenhet finns låga löner, slavvillkor och en antifacklig hållning.

Efter att ministrar och andra politiker under flera års tid har fjäskat för Jeff Bezos har han nu, med mer guld i sikte, beslutat att Amazon ska etablera sig i Sverige.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!