Annelie kämpar för sitt liv

Annelie protesterar utanför riksdagen varje dag, men politikerna bryr sig inte – ingen av dem har ännu besökt henne (Foto: Natalia Medina).

av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv

Annelie Olsson, 59, har varit sjuk i covid-19 sedan april. Det började med smärta i benen, huvudvärk och att luktsinnet försvann. Sen kom hosta och hög feber.
– Jag har tempat över 37 grader varje dag sedan april. Vid 38 blir jag helt matt. Ingen febernedsättande medicin fungerar.

Flera gånger har hon blivit hemskickad från sjukhuset i sämre skick än när hon kom. Två gånger har hon fått åka ambulans tillbaka.
Annelie har pratat med allt från läkare till Socialstyrelsen: Vad är planen för de sjuka som inte blir friska? Svaret är att det inte finns några svar. Det finns ingen plan, ingen forskning.

– När man är sjuk i hela kroppen som jag vet inte svensk sjukvård hur man ska agera. Sjukvården är uppbyggt efter att man ska vara sjuk i ett organ i taget. Först ska den ena specialisten utreda, sen remittera till vårdcentralen för att vårdcentralen i sin tur ska utreda nästa organ. Det finns ingen koppling mellan områdena, de pratar inte varandra, säger Annelie.
Regeringen tillsatte 33 miljoner kronor till Vetenskapsrådet för forskning kring covid-19. Men det fanns inga direktiv att forska kring grundorsakerna, om varför man blir sjuk. 
25 av 255 ansökningar om medel beviljades, till exempel att forska kring digital vård, appar, kommunernas organisation, inverkan av munskydd, sociodynamiska faktorer samt hur covid-19 påverkar exempevis hormonbehandling av prostatacancer eller immunsvar i luftvägar och lungor. 
Men inget i den forskning som nu pågår hjälper Annelie eller alla andra som legat sjuka i covid-19 under lång tid.

Annelie har valt att ta strid för att det ska avsättas medel till forskning. Hon har ställt upp en säng på Mynttorget utanför riksdagshuset. Hennes make, Bo Olsson, sitter med henne på torget varje dag, hjälper henne att få i sig vatten och mat samt allt annat hon behöver hjälp med.
– Jag blev så arg när jag hörde socialministern Lena Hallengren säga att ”vi har klarat av det här” [covid-19]. Vilka är vi och vad är det vi har klarat av?
Efter över 100 dagars sjukdom är Annelie illa däran. Hon kan inte gå längre, läkarna har upptäckt blåsljud på hjärtat och synen försämras till och från.
Ingen politiker har besökt Annelie än, trots att hon finns varje dag utanför riksdagshuset.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!