Annorlunda kärleksfilm

2008-09-01 13:39:19
FILMExpired
RegiCecilia Miniucchi
I rollerna
Samantha Morton, Jason Patric, m fl
American Independent-film skulle kort kunna beskrivas som motsatsen till Hollywoodproducerad film: ekonomiskt och konstnärligt obe- roende. Cecilia Miniucchis debutfilm Expired är en annorlunda kärlekshistoria om två lapplisor i Los Angeles.

– Är det bättre att ha någonting än ingenting, om man inte kan få allt?”, ­frågar lapplisan Claire sin rullstolsbundna mor, som dessutom är stum efter en stroke.

Claire bor tillsammans med sin mor och är en ensam och tillbakadragen person som har lätt för att tycka synd om andra människor. Denna till ytan ganska tråkiga karaktär bärs upp av ett enastående skådespeleri av Samantha Morton. Det hatade arbetet som lapplisa är knappast något som heller lyfter Claires självkänsla, som måste motta en rad svordomar och hot dagligen. ”Det är ett arbete som varken gynnar medborgarna eller staden, dess enda syfte är att tjäna peng­ar”, som hon säger.
Kollegan Jay däremot, tar sitt arbete på största allvar och tvekar inte en sekund ens för att ge sin egen son en p-bot just innan jul, än mindre att bråka tillbaka med arga bilförare. Jay, briljant spelad av Jason Patric, är en bitter och fullkomligt emotionellt handikappad man som inte haft ett förhållande sedan han i sin ungdom råkade göra en flickvän med barn. Denna lämnade dock honom snart efter att de gift sig, då det enda som intresserade honom var droger och svarta hål, och hans familj slutade att betala hans studier i ­plasmafysik.

På något sätt finner Jay en dag en vän, som han inte trodde att han behöv­de, i Claire och han börjar uppvakta henne. På sitt sätt. Claire däre- mot längtar efter någon och hennes känslor för Jay väcks till en början med det typiska ”tycka synd om”-scenariot. Jay är så fruktansvärt elak och Claire så ofattbart snäll, men samtidigt är hon tuffare än vad man tror och filmen tar sig en del oväntade vändningar mot slutet. Den tragikomiska filmen Expired om två ensam­ma lapplisor i LA får en att skratta nästan hela filmen igenom, utan att för den sakens skull tappa allvaret.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!