Ännu en sommar med klimatkatastrofer

Skador från översvämningen i belgiska Pepinster den 17 juli. Vi lär se mer av detta och andra katastrofer med kapitalismens fortsatta rubbning av klimatet (Foto: Christophe Licoppe / European Commission).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

De senaste veckornas översvämningar och bränder globalt är ett direkt resultat av klimatförändringarna. Och det är bara början – forskare varnar om att framtida katastrofer blir ännu värre.

Kraftigt regn och höga temperaturer har lett till stora översvämningar och bränder på olika platser i världen under juli, vilket drabbat miljontals människor. I Europa är det de värsta naturkatastroferna på 40 år med över 200 dödsfall.
Tyskland har blivit svårt drabbat av stora översvämningar, som lett till närmare 200 dödsfall. I vissa områden var mängden regn den högsta på över 100 år. Även Belgien och Nederländerna blev under juli svårt drabbade av översvämningar.
Men medan norra Europa drabbats av översvämningar är det torka och skogsbränder som slår mot södra Europa. Värmeböljan är den värsta på årtionden med temperaturer på över 40 grader. I Italien har det rapporterats om över 800 olika bränder. Även Grekland och Turkiet har haft många bränder och höga temperaturer, liksom i USA på grund av den rekordartade torkan. 

I Kina har det varit enorma översvämningar efter kraftig nederbörd – i Zhengzhou föll det lika mycket regn på tre dygn som det normalt sett gör under ett helt år! Många tusentals människor tvingades evakuera från sina hem. 
I Indien har monsunregnet orsakat jordskred, där minst 180 personer dött och 84,000 evakuerats.
Också Sverige har sett mycket regn och översvämningar i delar av landet. I andra områden har det skett stora skogsbränder, allra flest i Stockholms län. I Finland härjar den största skogsbranden på 50 år.

Det är tydligt att allt fler extrema väderfenomen kommer att bli ännu vanligare som ett resultat av kapitalismens ”nya normala”.

Förutom de människor som mist sina liv, sina anhöriga och sina hem rapporterar media gärna om hur handeln blir påverkad av dessa naturkatastrofer. Och faktum är att kapitalismen nu blir lidande av de klimatförändringar som den själv ligger bakom. 
Det är kapitalismen med sitt skövlande och extrahering av världens naturresurser samt massproduktionens miljöpåverkan som har lett fram till de klimatförändringar som ligger bakom dessa naturkatastrofer.
Det är tydligt att allt fler extrema väderfenomen kommer att bli ännu vanligare som ett resultat av kapitalismens ”nya normala”, där tippunkt efter tippunkt är på väg att överskridas och lidandet för såväl människa som ekosystem bara blir allt mer omfattande.

För att ha en chans att hålla den globala uppvärmningen på under eller kring 1,5 °C, samt för att stoppa miljöfarliga projekt, klimatförpestande utsläpp, skogsskövling och andra ekologiska skador som kapitalismens vinstjakt står för, krävs ett annat system. 
Det behövs ett globalt, socialistiskt system där storföretag, energibolag, banker med mera ägs och kontrolleras demokratiskt underifrån av arbetarklassen, där behoven styr. Då kan man få till stånd en planerad ekonomi kontra dagens marknadskaos, där inte fler resurser än nödvändigt utnyttjas och där de fördelas rättvist över världen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!