Anställda kräver skyddsutrustning på Haninges äldreboenden

Sofia Abukar och Lena Lindberg-Qvickström kräver bättre arbetsvillkor och skyddsutrustning för personalen (Foto: Mattias Bernhardsson).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

Antalet bekräftade och misstänkta fall av covid-19 ökar på Haninges äldreboenden. Samtidigt meddelar kommunen att skyddsutrustningen är på väg att ta slut.

”Vi har precis så vi klarar oss”, säger Siw Lidestål, Haninges äldre- och socialomsorgschef till Mitt i Haninge. Men anställda reagerar mot det uttalandet: 
– Det finns tre visir på hela huset, som vi ska sprita och dela på 32 boende, säger Lena Lindberg-Qvickström, undersköterska på Vallagården i Handen.
Anställda på Johanneslunds boende i Västerhaninge berättar att de har fått overheadfilm att sätta gummisnoddar i och trä över huvudet som visir. Andra köper själva den skyddsutrustning de behöver med sina privata pengar.
– Vi behöver inte applåder, vi behöver bättre villkor och skyddsutrustning, säger Sofia Abukar, undersköterska på Ros-Anders Gård i Tungelsta. 

Bristen på skyddsutrustning handlar inte bara om den pågående covid-19-krisen, utan är en effekt av nedskärningspolitiken. 
Mycket av den skyddsutrustning som saknas är standardutrustning som alltid ska finnas och som används när anställda ska utföra arbetsuppgifter där de kan komma i kontakt med kroppsvätskor, till exempel handskar och förkläden.
När Lena kontaktade sin chef skriftligt om att de omedelbart behövde ny skyddsutrustning fick hon som svar att ”MAS [medicinsk ansvarig sjuksköterska] ger oss instruktioner som vi följer” och bifogad länk (”Skydd mot covid-19”). 
Lena svarade chefen att de i instruktionsfilmen säger att det ska användas långärmade förkläden samt visir eller munskydd vid nära kontakt och försökte påtala till chefen att det inte fanns. Hon frågade också vad de ska göra när patienterna kräks eller får diarréer, utan att få svar. 
Några timmar senare är länken om skydd mot covid-19 borttagen. 

De påtvingade 12-timmarspassen som infördes på Haninges äldreboenden för ett år sedan innebär också att smittorisken för de anställda ökar: 
– Dels innebär längre pass i sig ökad risk för smittspridning i och med längre tid i kontakt – utan skyddsutrustning – med boende som misstänks vara smittade med det nya coronaviruset, dels innebär den ökade stressen och arbetsbelastningen att mottagligheten för smitta ökar, säger Katja Raetz, sjuksköterska och aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna. 
– Problemet är inte bara att personalen själv kan bli smittade utan också att de kan föra coronaviruset vidare till sköra äldre innan de själva får symtom.

– Många anställda har slutat på grund av de usla villkoren. Nu behöver kommunen ordna upp sin egen oreda. Om vi ska klara krisen måste budgettaket tas bort, bemanningen öka, skyddsutrustning köpas in, 12-timmarspassen tas bort och lönen öka med besked, säger Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg med 170 anställda.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!