Anställda tystades på Äldrenämndens öppna frågestund

av RS Haninge

Haninges politiker når nya bottennivåer i sitt bortviftande av personalens oro (Foto: Mattias Bernhardsson).

När undersköterskor och vårdbiträden från samtliga Haninge kommuns boenden kom till Äldrenämndens möte den 29 maj – med anledning av de nya 12-timmarpassen som håller på att knäcka personalen – fick de veta att ”Allmänhetens frågestund” måste kortas ned till en kvart (!).

Två tredjedelar av den ynka kvarten togs upp av höga tjänstemäns långa utlägg som vägrade att svara på de frågor som ställdes. 
– Våra kroppar säger nej till dessa 12-timmarspass, vi går sönder, sa undersköterskan Lena Lindberg-Qvickström, som också visade uppropet mot slavliknande scheman av 135 anställda i Haninges äldreomsorg (på samtliga kommunens äldreboenden).
De höga tjänstemännen menade att 12-timmarspassen är ett måste för att klara ”heltidsresan”, att göra om äldreomsorgen till en ”heltidsorganisation”.

– Heltidsresan kommer att bli sjukhusresan, sa undersköterskan Therese Lundh, som också hann berätta hur hon nu inte får tid att träffa sina barn under helgerna med 12-timmarspass innan den kristdemokratiska ordföranden Martin Strömvall (27 år gammal som aldrig jobbat) satte punkt och hotade att kasta ut de anställda som ifrågasatte att de inte fått ordet trots att de hade begärt det, medan tjänstemännen malde vidare på den ynka kvarten ”allmänheten” hade fått.
– Det är pinsamt hur feg en ansvarig politiker med topplön får bli, säger en arg Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen mot slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg. 
”Rätt till heltid” har blivit förvrängt till ”tvång till 12 timmar”. Facket Kommunals ledning gick med på detta över huvudet på sina medlemmar. Istället borde de ha krävt bättre bemanning.

Politikerna och tjänstemännen skulle tjäna på att lyssna på de som jobbat i decennier i äldreomsorgen. Men som de anställdas upprop konstaterar:
”Låt oss vara ärliga: Om det obligatoriska helgpasset inte tas bort väntar snart massavhopp bland kommunens undersköterskor och vårdbiträden. (…) Andra löntagargrupper har strejkat för mycket mindre och vårt tålamod är snart slut. Ta bort 12-timmarspasset nu!”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!