Antalet hivsmittade i Sverige ökar snabbt

2007-07-11 12:25:27
Antalet rapporterade nya fall av hiv under årets första sex månader är den högsta halvårssiffran någonsin i Sverige. Bara jämfört med samma period förra året är siffran hela 40 procent högre. Även andra könssjukdomar som klamydia, syfilis och gonorré ökar.

Det första svenska aidsfallet som uppmärksammades var 1982. Hittills i år har 252 nya fall av hiv i Sverige rapporterats, vilket är den högsta halvårssiffran sedan dess. Ökningen har främst skett genom heterosexuella samlag, men även bland sprutnarkomaner har antalet hiv-fall eskalerat. Storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne står för 60 procent av alla anmälningar med misstänkt heterosexuell smittväg. Även könssjukdomen klamydia har ökat lavinartat med 48 procent jämfört med förra året.

Colour of Love

– Det är inte ett problem om människor har mycket sex. Men det är viktigt att använda kondom, säger RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér.
Till skillnad från ABC-metoden, mot hiv/aids – Abstinence (Avhållsamhet), Be faithful (Var trogen) och C för kondomer – som främst förespråkas av kristna moralister, har RFSU, RFSL och RFSL ungdom lanserat den icke-moraliserande kampanjen ”Colour of Love”.
Som även Elevkampanjen kräver pekar RFSL på behovet av upplysning och lättillgängligheten att testa sig. Att ungdomsmottagningarna är stängda under sommaren är ett stort problem.
Till skillnad från under 1990-talet satsas idag väldigt lite på kampanjer för säkert sex. I skolan har sex och samlevnad varit ett obligatoriskt ämne i över femtio år. Men då ämnet ännu inte är obligatoriskt på lärarutbildningarna och 94 procent av lärarna saknar den kompetensen så varierar standarden på lektionerna mycket från skola till skola.

Använd kondom

70 av 100 ungdomar mellan 16 och 25 år använde inte kondom sist de hade sex. Svenska och finska ungdomar är sämst i Europa när det gäller att använda kondom.
RFSU kräver även att sex- och samlevnadsämnet kopplas samman med genuspedagogik och genomsyrar verksamheten både i skolan och förskolan. Något som Elevkampanjen hae drivit som ett väldigt viktigt krav i Vägra Kallas Hora-kampanjen.
– Ökad jämställdhet är en avgörande faktor för att minska antalet oskyddade sexuella kontakter. Det är först när det finns utrymme för båda att ställa krav och ta ansvar som sexet kan ske på lika villkor. Då blir det också säkrare, avslutar Åsa Regnér.
Kondom är det enda preventivmedel som skyddar mot både oönskad graviditet och könssjukdomar.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!