Antikapitalistisk skolförening bildad i Göteborg

0000-00-00 00:00:00
På Ingrid Segerstedts gymnasium har en elevgrupp bildat en antikapitalistisk skolförening. Ensidig undervisning och behovet av kamp är motiven bakom föreningens grundande.

– Vi startade föreningen för att visa på en annan verklighet än den som presenteras i media och av lärare på skolan. Ofta framställs kapitalism och marknadsekonomi som enda alternativet, säger 18-åriga Oskar Hernerud, en av initiativtagarna till föreningen.
Föreningens syfte är att arbeta över tre olika verksamhetsområden. Delvis agerar man för att förbättra miljön för eleverna på skolan, där en kvinnoförnedrande jargong finns. Att ge ett marxistiskt perspektiv på historiska och dagsaktuella händelser är ett annat mål för föreningen. Det tredje målet är att föreningen ska finnas med i kampen på gator, arrangera och delta i demonstrationer och andra manifestationer.
Oskar Hernerud berättar att uppslutningen har varit ganska stor: Redan efter första mötet fick de tio medlemmar. Det första mötet inleddes med en studiepunkt om kapitalism, revolution och socialism. Efteråt förklarade några elever hur de tagit till sig bilden som media och skolan förmedlar av att det finns en motsättning mellan demokrati och socialism.

Antikapitalister

Efter att ha fått en första inblick i socialistisk teori kan de tänka sig att omvärdera den uppfattningen. Några medlemmar sade sig vara antikapitalister, men var frågande om det var socialism som var alternativet.
– Jag är med i föreningen för att jag vill ha ett mer rättvist samhälle. Jag har alltid varit vänster, men vet inte var jag ska placera mig på den politiska skalan. Genom detta kan jag lära mig mer om socialistiska idéer för att sedan ta ställning, säger Adam Stuchly, som också är en av initiativtagarna.
Enligt Adam har stalinismen stor del i den skepsis som många känner inför själva ordet socialism.
Internationella kvinnodagen den 8 mars blir föreningens första större projekt. Man planerar att bjuda in Elevkampanjen, Amnesty International och eventuellt fler föreningar till att hålla bokbord om kampen mot kvinnoförtrycket. Flera medlemmar betonade vikten av att mobilisera till de demonstrationer som anordnas i Göteborg under dagen, eftersom ett intresse för att protestera mot kvinnoförtrycket finns.

Sten Axelsson Fisk
RS-medlem och initiativtagare

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!