Antirasistisk debattör mordhotad efter lögnaktig artikel i SD-tidning

”Detta är en varning till alla”, säger Fredrik Pettersson till Offensiv (Foto: Privat).

av Christer Bergström // Artikel i Offensiv

Genom en lögnaktig artikel i den SD-närstående tidningen Samhällsnytt har Fredrik Pettersson, välkänd antirasistisk debattör, utsatts för en storm av mordhot.

Fredrik Pettersson blev rikskändis då han fångades på bild när han ställde sig i vägen för nazister som försökte gå på Showan Shattack i Almedalen ifjol. Sedan dess har hatet och hoten mot honom eskalerat.
Förra veckan hade den högerextrema tidningen Samhällsnytt en artikel med den vilseledande rubriken ”ABF hjälpte coronahostande migranter med ’skämtvideon’”.
Bakgrunden är att två ungdomar har gjort en film där de går runt på stan i Eskilstuna och smygfilmar medan de hostar på förbipasserande och säger att de har coronasmittan. En scen i filmen är inspelad inne på den offentliga cafeterian i ABF, Eskilstuna.

Eftersom Fredrik Pettersson är chef för ABF i Eskilstuna passade förstås Samhällsnytt på att hänga ut honom för detta. Trots att de ringt upp honom och därefter fått ett mejl från honom där han förklarar:
– ABF Sörmland är naturligtvis inte inblandade i denna produktion men jag ser, precis som du påpekar, att den inledande delen är inspelad i våra publika lokaler – något som således skett utan vår vetskap och tillåtelse. Vi kommer givetvis att ta reda på hur det kommer sig att personerna ifråga kommit in och använt våra lokaler för detta ändamål. Vi har inget pågående samarbete med personerna i fråga.
Ändå publicerade Samhällsnytt artikeln. Att en sådan rubrik fungerar uppviglande på Samhällsnytts läsare var på förhand givet. Artikeln delades 20 000 gånger på sociala medier och ledde till en flod av anonyma hot om pistol mot huvudet och mordbrand mot ABF-lokaler. Allt detta i Samhällsnytts kommentarsfält.

Detta är inte första gången Fredrik utsätts för anonyma mordhot. Senast var det en anonym högerextremist som sa att han ”stod först i kö” för att få avrätta Fredrik.
– Detta är en varning till alla, säger Fredrik Pettersson till Offensiv och fortsätter:
– I deras föreställningsvärld står jag, som ”vit”, heterosexuell medelklassman högst upp i pyramiden. Innan jag drabbades har de gett sig på invandrare, hbtq+-personer, kommunister och kvinnor. Men nu kan de alltså ge sig på alla.
– Det är som i den berömda dikten (av Martin Niemöller): ”Först kom nazisterna för att hämta judarna, sedan kom de för att hämta kommunisterna”, och så vidare. Nu har de avverkat hela ”trappan”.
Självklart har Fredrik Pettersson anmält hoten, men han tycker också att det är viktigt att detta uppmärksammas. När många protesterar och tar avstånd, kan vi skydda alla.

Tidningen Samhällsnytt har nära band till Sverigedemokraterna. Den bildades ur numera nedlagda ”Avpixlat”, som grundades av Sverigedemokraterna år 2011, enligt tidigare biträdande kanslichefen Daniel Assai med starkt stöd av partiledaren Jimmie Åkesson.
Redaktionen för Samhällsnytt domineras av tunga SD-namn såsom Kent Ekeroth, Mats Dagerlind (från ”Avpixlat”) och Egor Putilov (känd från ”Putilov-affären”).


Beställ boken Sverigedemokraterna och nazismen – en faktagenomgång

I boken redogörs den nazistiska historien i Sverige, från 1930-talet till dagens Sverigedemokraterna, som kom från det öppet nazistiska ”Bevara Sverige svenskt” och bildades av en rad nazister – bland annat SS-veteraner som deltog i förintelsen.
Boken är viktig: det är ett svar på de som försöker skriva om historien och en uppmaning till att aldrig låta det äga rum igen. Beställ den redan idag från Offensiv; pris 100 kr plus porto. Mejla till offensiv@socialisterna.org för att göra din beställning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!