Antisemitism och krigets dödande

Det var viktigt att den nazistiska våldssekten NMR blev bortkörda när de försökte profitera på den första palestinademonstrationen i Stockholm (Foto: Offensiv).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Kriget mot Gaza har piskat upp islamofobi och tyvärr samtidigt antisemitism över hela världen. Både palestinier och judar drabbas. För alla antirasister och socialister gäller det att genomskåda rasismen som är till för att sluta upp bakom maktfullkomliga ledare som inte alls är intresserade av fattiga människors liv och säkerhet.

Antisemitismen
Den 29 oktober ville människor i Dagestan protestera mot kriget, men det blev missriktat när de gick mot passagerare från ett flygplan från Israel. 1 040 fall av antisemitism har rapporterats i Frankrike sedan kriget startade. Davidstjärnan målas på hus för att märka ut dem, vilket är skrämmande för de boende, dels för att det kan innebära våldsattacker, men också för den historiska liknelsen med förintelsen gör sig påmind.
Den stora synagogan i Berlin attackerades med brandbomber. Mira Kelber, ordförande för Judisk Ungdom i Malmö säger till SVT att läget har blivit mycket värre:
– Jag förstår att man kritiserar Israel; det gör jag själv också. Men gå till Israels ambassad och demonstrera, inte till synagogan. Går du till synagogan går du på judarna i Sverige, och det är det som skrämmer mig.
Antisemitismen har sina rötter i kapitalismens ursprung för hundratals år sedan. Denna rasism mot judar har understötts av makthavare för att avleda protester underifrån, allra värst under nazismen som tog makten i Tyskland på 1930-talet i spåren av kapitalismens kris och arbetarrevolutionernas misslyckande.
Att idag tro på en konspirationsteori om judisk makt är att gå kapitalismens ärenden och därmed förstärka det system som föder krig och förtryck av nationaliteter. Det var viktigt att den nazistiska våldssekten NMR blev bortkörda när de försökte profitera på den första palestinademonstrationen i Stockholm.

Kriget mot palestinier
Den rika världens eliter har med sina ekonomiska och militära imperialistiska makter stått bakom Israels krig, annektering, exploatering och förtryck av palestinier i 75 år. Dessförinnan drevs rasismen direkt av Frankrike och Storbritannien, som styckade upp hela Mellanöstern mellan sig efter första världskriget.
Med den rikes röst och den rikes språk normaliseras förtrycket till den grad att rasismen mot palestinier inte ens har ett eget namn.
Israel bombar Gazas barn, sjukhus, skolor och flyktingläger – Sveriges utrikesminister Tobias Billström kallar det proportionerligt dödande. I Tyskland har demonstrationer mot Israels krig mot Gaza förbjudits. I London ska en polis ha försökt få en man att ta ner en palestinsk flagga från fönstret i sin egen bostad.
Haninge kommun har valt att under pågående krig hissa den israeliska flaggan. Brandbergen FC har i ett öppet brev efterlyst ett ställningstagande från kommunen även för civila palestinska offer och får svaret att av kommunstyrelsens ordförande Sven Gustafsson (M) att fotbollsklubben borde tänka sig för att göra politiska uttalanden då de får pengar från kommunen.

Socialistiskt Alternativ och International Socialist Alternative står för kamp mot krig och militarism över hela världen. Den internationella solidariteten knyter band mellan förtryckta i olika länder att bygga en rörelse mot de rikas rasistiska och exploaterande system. För att den ska bli stark måste nationella rättigheter garanteras och de sociala frågorna tas upp inom ramen för en socialistisk samhällsomvandling. Staten Israel är i sin grund krigisk och rasistisk, och även Hamas styre på Gazaremsan är en diktatur.
Arbetare och fattiga behöver bygga stater baserade på offentligt ägande och styre, allas lika rätt till språk, identitet, välfärd och välmående i samförstånd med sina grannar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!