Är medeltiden tillbaka?

Den stora majoriteten, 59 procent är emot högsta domstolens beslut, mot 41 procent som är för. (Foto: Socialist Alternative)

Av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Efter att USAs högsta domstol avskaffade aborträtten den 24 juni hänger många väldigt allvarliga frågor i luften, i USA och internationellt. Aborträtt är en fundamental rättighet för kvinnor och transpersoner. Att det ska vara politiker som beslutar om lagar är en grundsten i den parlamentariska demokratin. Att det behövs kamp för mänskliga rättigheter vet alla socialister. Kampen är idag långt efter vad situation kräver.

Vad som händer med den amerikanska staten bekymrar även borgerliga skribenter. Martin Gelin i Dagens Nyheter skriver att ”Högsta domstolens kontroversiella domslut om abort, vapen och klimatpolitik kan förändra USA i grunden. Det vi ser nu kan antingen leda till drastiska reformer av USA:s statsskick, eller slutet på USA som en fungerande demokrati.”
Ungefär hälften av de 50 delstaterna kommer förbjuda abort som en följd av att högsta domstolen gjort detta möjligt när de nu har upphävt prejudikatet Roe vs Wade från 1973. I åtta delstater som Arizona, Texas, Michigan, West Virginia och Wisconsin har det redan skett, lagförslagen var förberedda sedan tidigare. Där har man dammat av urgamla lagar, i vissa fall från tiden före inbördeskriget 1861-1865. Av dessa åtta har federala domare i Kentucky, Louisiana och Utah blockerat förbudet, men det är bara temporärt.

I Seattles kommunstyre finns socialisten Kshama Sawant som tillhör Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation Socialist Alternative. Hon kräver att demokraterna i Vita Huset öppnar upp för abortkliniker på federal mark samt står för mobila abortkliniker. Vidare kräver hon att abortpiller måste göras tillgängliga över hela landet och att det statliga postverket ska säkra att piller och rådgivning inte begränsas. I Seattle föreslår Kshama Sawant lagstiftning som gör kommunen till en fristad för de som hotas av straff i sin hemstat för att de har sökt information om eller genomfört abort. En sådan lag skulle kunna förhindra Seattles poliskår från att arrestera patienter eller läkare/vårdgivare som tagit sig från andra stater till Seattle. Vidare krävs att det ska vara gratis med abort i Seattle, även för personer som kommer från stater där abort är föbjudet. Detta borde betalas med en höjning av skatten på megaföretag som Amazon vilket socialisterna vann 2020.

i seattle föreslår kshama sawant lagstiftning som gör kommunen till en fristad för de som hotas av straff i sin hemstat för att de har sökt information om eller genomfört abort.

Den stora majoriteten av amerikanerna är emot det som sker nu. Enligt CBS News är 59 procent emot högsta domstolens beslut att riva upp Roe vs Wade och 41 procent är för. Av kvinnorna är 67 procent emot och 31 procent för. Det är dock tydligare än någonsin att det inte är folkviljan som bestämmer. Detta för att upphävandet av aborträtten på federal nivå i USA inte ens är ett beslut av politiker utan av sex av de nio domarna som sitter i högsta domstolen.
Dessa sex domare är så kallade bokstavstrogna som läser konstitutionen från 1776 bokstavligen. Det står inget i konstitutionen om aborträtt. Den mest konservativa är Clarence Thomas. Han pekar ut andra rättigheter som han ifrågasätter, Griswold vs Connecticut från 1965 som gör preventivmedel möjligt. Lawrence vs Texas från 2003 som gör sexuellt umgänge med samkönade möjligt och Obergefell vs Hodges från 2015 som gör samkönade äktenskap möjligt.
Självklart är det ändå politiska frågor. Domarna i högsta domstolen är tillsatta av presidenter, det var Donald Trump som såg till att domstolen fick konservativ majoritet. Trump som inte erkänner det federala valresultatet, stod bakom ett kuppförsök mot Vita Huset, och som kräver att nästa steg blir att delstaterna får utforma egna vallagar. Redan har över hundra inskränkningar i rösträtten skett runt om i landet.


I Rättvisepartiet Socialisternas international ISA diskuterade vi risken för att Roe vs Wade rivs upp redan förra året och kamraterna i USA förberedde kampen. När läckan om attacken uppenbarade sig den 3 maj tog vi initiativ till direkta spontana protester med tusentals. Därefter förberedde vi för Dag X, protester den dag som beslutet skulle fattas – man visste inte innan vilken dag det skulle bli. Det kom att bli den 24 juni. Socialist Alternative rapporterar att 200 000 demonstrerade över landet. Stämningen var blandad. Bland ett skikt finns mycket ilska mot Demokraterna som har haft 50 år på sig att se till att aborträtt inte bara uppehålls genom ett prejudikat utan är en lagstiftad rättighet. Demokraterna, inklusive vänsterfalangen kring Sanders, Alexandria Ocasio-Cortez eller så kallade The Squad, har inte tagit initiativ till någon kamp utan vill bara ha folks röster. De traditionella kvinnoorganisationerna som NOW har inte heller tagit de initiativ som behövs.
Det här visar på vikten av organisering. Finns det inte kämpande massorganisationer som upprätthåller en medvetenhet och sätter upp ett aktivt motstånd spelar det ingen roll att den konservativa högern är i minoritet. Det är ytterligare en fara om tilltron nu sätts till välgörenhet och företag som Google och H&M som lovat att hjälpa kvinnor. Det är företag som utnyttjar kvinnor och alla arbetares kroppar på andra sätt, genom osäkra och dåligt betalda arbeten.

Kontrarevolutionen i USA kommer stärka reaktionära krafter över hela världen. Den rörelse som måste byggas måste vara systemkritisk och se vikten av att koppla samman rörelser, som den nu pågående strejkrörelsen för arbetares rättigheter och villkor i USA, den kvävda Black Lives Matter-rörelsen, klimatkampen, hbtq+kampen med mera, för det är bara enade vi blir starka nog. Och kampen måste vara ytterst politisk och socialistisk till sitt innehåll.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!