Arbetare i eluppror

2006-10-18 15:15:03
Den 1 november kommer pappersarbetare och andra arbetare från hela landet att åka till Stockholm för att demonstrera utanför riksdagshuset. Det är unga arbetare på E-skiftet vid Utansjöfabriken som tagit initiativet till ett eluppror mot de höga elpriserna som hotar jobben i basindustrin.

De har mobiliserat med ett upprop och en protestlista som direkt samlat tusentals namn. Deras fackförbund Pappers stödjer uppropet som nu sprider sig från fabrik till fabrik runt om i Sverige.
Strax före valet fick Utansjöarbetarna ett chockbesked från ägarna Rottneroskoncernen. Trots stora investeringar och en massiv höjning av produktion och kvalitet senaste åren, skulle Utansjö bruk läggas ned och flyttas utomlands. Detta på grund av att elpriset fördubblats på ett år.
145 anställda, varav 109 pappersarbetare, kan förlora jobbet om inget händer. Pappers förre ordförande Sune Ekbåge hävdar att tio av landets massabruk befinner sig i samma situation som Utansjö.
Göran Perssons svar till arbetarna var att koncernen borde ta upp förhandlingar med Vattenfall för att få förmånligare priser i långvariga kontrakt. Rottneros koncernchef Lars Blecko säger att de tagit initiativ till förhandlingar med Vattenfall men att ett nytt avtal måste komma de närmaste månaderna för att Utansjös situation ska förändras.

Förhandlingar – lönlöst?

På ett seminarium på Pappers kongress satte dock Stora Enso-chefen Christer Ågren inte stort hopp till förhandlingar med Vattenfall:
– Vi förhandlade med dem i veckan och det fanns inga andra indikationer än att de agerade på marknadsmässig grund. Vi är ju inte Rottneros utan Vattenfalls största enskilda kund, men inte ens vi lyckas utverka rabatter.
Men nu har arbetarna tagit saken i egna händer och manar till kamp. De ordnade snabbt och spontant en demonstration genom Härnösand. De har arrangerat ett stormöte i ett fullsatt folkets hus i Utansjö och växlar nu upp till en nationell demonstration i Stockholm.
Utifrån en diskussion på en fikarast om hur arbetare gjort i andra länder bildades en aktionsgrupp på bruket. Gruppen, som består av Christer Dahl, Ulf Grimsen, Lars-Åke Olsson, Robert Berglund och Leo Karlsson, står fri från facket och andra organisationer. Till Tidningen Ångermanland säger de att de nu hoppas att andra pappersarbetare och folk från andra branscher sluter upp i Stockholm.
– Kom i arbetskläderna, säger Ulf Grimsen i aktionsgruppen, som upptäckt att de inte är ensamma om att riskera jobben på grund av elpriset.
Pappersavdelningarnas hemsidor runt om i landet vittnar om att de nåtts av uppropet och ger sitt stöd.
Aktionsgruppens mål är att regeringen ska ta sitt ansvar för jobben och genom ägardirektiv till Vattenfall halvera elpriset.

Stefan Lundqvist

Uppmaning från Pappers avd. 5, Utansjö:

• Demonstrera mot de höga elpriserna!
• Eluppror
Vi på Utansjö Bruk uppmanar till kamp för jobben!

Den 1 november kl 12.00 genomförs en demonstration vid riksdagen i Stockholm!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!