Arbetare och unga i strid mot Polens högerregering

2006-07-28 15:41:54
Endast ett halvår efter parlamentsvalet, som förde högernationalister och populistiska partier till makten, har arbetarna börjat gå till offensiv.

De senaste veckorna har sjuksköterskor och läkare genomfört strejker som tvingat regeringen till eftergifter. Men trots löften om stora lönehöjningar nästa år fortsätter protesterna vid mer än 90 sjukhus då läkare och sjuksköterskor kräver omedelbara lönehöjningar. I Schlesien, södra Polen, har läkarna hotat med generalstrejk om inte regeringen ger efter.

Strejkrörelse

Även gruvarbetarna har genomfört kortare strejker för att få del av gruvbolagens vinster. Det var först under hot om att gruvarbetarna skulle demonstrera i Warszawa den 14 juni som regeringen valde att börja förhandla med gruvfacken.
Till och med polisen har sagt sig vara beredd att gå ut i försvar för sina egna lönekrav tillsammans med brandmän och gränsvakter. Dessutom förs isolerade konflikter på fabriker över hela landet.
Och som om detta inte var nog organiserar skolelever och lärare stora landsomfattande protester sedan maj mot nomineringen av Roman Giertych, som leder partiet polska familjernas liga (LPR), som ny utbildningsminister. Giertych vill införa obligatorisk ”patriot- och religionsundervisning” i skolorna och skära ner på budgeten för stipendier för fattiga elever. Han är även motståndare till obligatorisk förskola för femåringar. En utrensning av lärare och rektorer som representerar mer liberala åsikter har redan inletts inom utbildningssektorn.
Omkring 5 000 människor deltog i Warszawa Prides jämställdhetsparad den 9 juni.

Årets Pride

Jämställdhetsparadens huvudparoll var ett slut på diskriminering av HBT-människor. Detta utgjorde ett slag mot högern som försökt att förbjuda marschen som den gjorde förra året men misslyckades i år efter ett utslag i konstitutionsdomstolen. Extremnationalisterna ”Allpolska ungdomen”, LPR:s ungdomsförbund, planerade att genomföra en motdemonstration som de ställde in i sista stund då de hävdade att polackerna för tillfället endast är intresserade av VM i fotboll och inte av demonstrationer. De räknade helt klart med att mobilisera huliganerna! I slutändan dök det endast upp 150 fascister som, bakom åtta rader med kravallpoliser, protesterade mot jämlikhetsparaden.

Förbered generalstrejk

Antalet angrepp från fascisterna mot vänster- och anarkistaktivister har emellertid ökat under senaste tiden. Fascisterna har ett större självförtroende efter högerns valseger och regeringens reaktionära och homofobiska utspel.
Men trots det ökade hotet från fascister och extremhögerns reaktion är arbetarna och ungdomarna beredda att gå till offensiv igen.
Det är mot den bakgrunden som Grupa na rzecz Partii Robotniczej (GPR, Gruppen för ett arbetarparti, CWI i Polen) reser parollen om generalstrejk för att förena alla protester i en kraftsamling mot regeringen och dess politik.

Paul Newbery, CWI Polen

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!