Arbetare och unga utmanar Sarkozy

2008-05-28 16:18:02
Den franska högerregeringen möter allt större motstånd. Elever, studenter, arbetare, och fiskare har gått ut på gatorna i protest mot nedskärningar, avregleringar, försämrade pensioner och stigande priser.

Den 22 maj lamslogs Frankrike av en storstrejk mot regeringens förslag om att öka antalet arbetsår från 40 till 41 år för att få rätt till statlig pension.
Strejken var organiserad av alla stora fackliga centralorganisationer inom transportsektorn och under strejkdagen genomfördes stora demonstrationer runt om i Franrkike.
Veckan innan (15 maj) strejkade och demonstrerade flera hundra tusen unga och offentligt anställda mot skolnedskärningar och avskedanden.
I lördags genomfördes nya stora demonstrationer till lärarjobbens försvar.

10 000-tals lärarjobb bort

Premiärminister Nicolas Sarkozy och hans högerregering vill avskeda 22 900 offentligt anställda i år.
Lärarna är en grupp som drabbas extra hårt av regeringens nedskärningar, bara i år försvinner 11 200 lärarjobb och i framtiden hotas ytterligare 80 000.
Vidare vill regeringen försämra pensionerna, inskränka strejkrätten för offentligt anställda samt påtvinga unga att arbeta 100 timmar gratis i vad man kallar obligatorisk medborgartjänst.
Stödet för Sarkozy och hans regering är rekordlågt, medan 60 procent stödjer de strejkande.

Nu krävs generalstrejk

Regeringens planer på att privatisera hamnarna har provocerat fram flera bittra strejker i hamnarna. Fiskare, som kräver kompensation för ökade bränslepriser, har blockerat hamntrafiken och bränsledepåer.
Regeringen har ännu inte visat sig vara beredd att backa. ”Det spelar ingen roll hur stora demonstrationerna är, vi står fast”, sa exempelvis utbildningsministern Xavier Darcos efter lärarnas och elevernas massprotest den 15 maj.
Facken tillsammans med andra organisationer måste inleda förberedelser för en generalstrejk mot regeringen.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!