Seminariet började med att några asylsökande berättade om sin situation:
– Fem miljoner barn är föräldralösa i Irak, tre miljoner kvinnor är änkor. De får ingen hjälp eller stöd. De får inte jobba, studera, köra bil. Säkerheten är dålig. Många kvinnor kidnappas, våldtas och dödas. Terrorister försökte kidnappa mig men misslyckades. Ändå vill migrationsverket skicka oss tillbaka, sade Raghad Al Chaderchi.
– Alla vet att situationen i många afrikanska länder är fruktansvärd, till exempel Sudan, Kongo och Somalia. Ändå skickas de flesta asylsökande tillbaka till dessa områden. Hur kan ni försvara det? frågade Abdelrahman Salah från Darfur, som efter lång kamp äntligen fått uppehållstillstånd.
– Hela min familj har fått avslag och ska skickas tillbaka till Afghanistan, trots att både min mor och syster har stora psykiska problem. Vi flyr från krig och våldtäkter. Se mig som om er egen syster var i samma situation, Leila, 16 år.
Otroligt nog hävdade alla partier i panelen att de var för en generösare flyktingpolitik där fler får stanna.
– Man kan ju undra vem som styr i Sverige? Här sitter representanter för en massiv majoritet i riksdagen och säger att de vill att fler ska stanna. Ändå blir det bara svårare och svårare att få asyl. Det gäller under den nuvarande alliansregeringen och de gällde även under (s) tid vid makten. Det som sägs här är bara prat. I praktiken gör politikerna tvärtom. Asylrätten är i praktiken avskaffad, sade Jonas Brännberg, kandidat för ArbetarInitiativet och gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i kommunfullmäktige i Luleå.
S, v och mp hade alla skickat riksdagsledamöter till debatten.
– Vi vill att det ska finnas lagliga vägar in i Europa för att söka asyl, sade Siv Holma från vänsterpartiet, men utan att svara på vad det hjälper om asylansökan ändå nästan alltid blir avslagen.
S-v-mp duckade också för frågan om en ny amnesti om de kommer till makten efter valet 2010. Med EU:s utveckling mot en gemensam asylpolitik ser en amnesti allt mer avlägsen ut.
– EU är storföretagens regeringars samverkan för att stänga flyktingar ute. Flyktingar som flyr från krig och katastrofer som ofta orsakats av EU:s imperialistiska politik. För varje nytt EU-direktiv så byggs högre murar, alltifrån Schengenavtalet, Dublin II –förordningen till det senaste återvändandedirektivet. Enda sättet att ändra på det är att bygga en rörelse för asylrätten och mot kapitalets EU avslutade Jonas Brännberg.
Efter debatten fick ArbetarInitiativet många mycket positiva kommentarer från mötesdeltagare om att AI säger som det verkligen är men också att vi hjälper till i praktiken för att försvara flyktingar och asylrätt, medan andra bara pratar.
ArbetarInitivet – Luleå