Arbetarkamp mot kriget mot Gaza

I Sydneys Port Botany (bild) och i Melbournes hamn tvingade hundratals fackliga och andra demonstranter ett israeliskt ZIM-fartyg att omboka sin ankomst genom protester och hamnockupationer (Foto: Ian Sanderson / Flickr CC).

av Philipp Chmel, ISA // Artikel i Offensiv

Den 16 oktober sände den palestinska fackföreningsfederationen ut en appell om solidaritet under rubriken ”Avsluta allt deltagande, stoppa beväpningen av Israel”. Fackföreningen hänvisar till aktioner från arbetare i Italien, Sydafrika och USA under 2021 som förhindrade vapentransporter till Israel, samt internationella antirkigsmobiliseringar som den mot den italienska invasionen av Etiopien på 1930-talet och mot militärdiktaturen i Chile på 1970-talet.

Fackföreningen föreslår att arbetare internationellt:
• Vägrar bygga vapen avsedda för Israel.
• Vägrar transportera vapen till Israel.
• Antar motioner i sitt fackförbund om detta.
• Vidtar åtgärder mot medskyldiga företag som är involverade i att implementera Israels brutala och illegala belägring, särskilt om de har kontrakt med arbetarens arbetsgivare.
• Pressar regeringar att stoppa all militär handel med Israel, och i fallet med USA, finansiering till det.
Den 31 oktober förklarade fem belgiska fackförbund (ACV Puls, BTB, BGTK och ACV–Transcom) inom transportsektorn i ett gemensamt uttalande att deras medlemmar kommer att vägra hantera vapen på väg till Israels krig mot Gaza.

Sedan dess har hamnarbetare och fackföreningar i Katalonien och Genua också vidtagit åtgärder mot vapentransporter till Israel, likaså arbetare och ungdomar i andra länder.
Hamnarbetare anslutna till de italienska fackföreningarna USB (Unione Sindacale di Base) och SI Cobas (Sindicato Intercategoriale Cobas) stödjer bojkott av vapenöverföringar i italienska hamnar, närmare bestämt det israeliska ZIM-rederiet, en stor transportör av vapen.
I Australien tvingade hundratals fackliga och andra demonstranter ett israeliskt ZIM-fartyg att omboka sin ankomst i Melbournes hamn och Sydneys Port Botany genom protester och hamnockupationer. I USA samlades hundratals demonstranter i Oakland och i Tacoma för att blockera militärfartyg på väg till Israel. I St Louis har ungdomar blockerat ingångarna till en Boeingfabrik och i Toronto i Kanada blockerades över 100 arbetare ingången till vapentillverkaren INKAS.
I Storbritannien har Elbit Systems, det israeliska företag som tillverkar 85 procent av Israels landbaserade militära utrustning och stridsdrönare, fått aktioner riktade mot sig. Även indiska fackföreningar har tagit uttalanden mot kriget, liksom det japanska järnvägsfacket i Chiba, Doro-Chiba. Till detta ska läggas de hundratusentals som demonstrerat runt om i världen, allra viktigast i Mellanöstern.

Den internationella arbetarklassens omedelbara kamp är att avsluta massakern i Gaza och bekämpa ockupationen, men detta måste vara direkt kopplat till en kamp för socialistisk förändring i regionen.
Den växande vågen av protester över hela världen visar potentialen för välbehövlig masskamp i regionen och internationellt för att stoppa försämringen och avsluta belägringen, ockupationen och fattigdomen, för att sätta stopp för de ändlösa cyklerna av konflikter på basis av nationellas gruppers garanterade rätt till existens, självbestämmande, värdighet och välbefinnande.
Detta måste vara en socialistisk kamp för att avskaffa kapitalismen och imperialismen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!