Arbetarpolitik för rättvisa

2006-07-28 16:50:30
”Avskaffa fastighetsskatten!” ropar Göran Hägglund (kd) medan Hans Karlsson (s) lovar allas rätt till heltidsjobb (för vilken gång i ordningen?). Samtidigt lanserar Göran Persson sin nya bok.

Riksdagspartiernas valfläskvecka i Almedalen på Gotland är i full gång. Men en vecka full av vallöften kan inte överbrygga den enorma förtroendekris som alla etablerade partier lider av.
Högeralliansens så kallade alternativ är mer av samma gamla skåpmat: privatiseringar av vård, omsorg och skola, utförsäljningar av gemensamma tillgångar och skattesänkningar som framförallt gynnar rika (som avskaffande av förmögenhets- och fastighetsskatt).
Skattesänkningar betalas bland annat med sänkt ersättning i a-kassa och sjukförsäkring, lägre ålderspension för förtidspensionerade, höjd a-kasseavgift och nya praktikjobb till 65 procent av lönen för långtidsarbetslösa. Detta är en brutal attack på alla som inte har ett jobb och i själva verket en krigsförklaring mot hela arbetarklassen.
Syftet med deras politik är att pressa ned lönerna. Subventionerade ”pigjobb” åt höginkomsttagare är det enda förslag på nya jobb alliansen ger.

En annan väg

Alternativet till högeralliansen är inte en ny socialdemokratisk regering, som genomför sin egen variant av storföretagsanpassad nedskärningspolitik.
Även om Persson döljer sina hårda bandage till efter valet, och framställer sig som ”det minst onda”, är de inne på samma linje som moderaternas allians.
Vem var det till exempel som startade häxjakten på sjuka och arbetslösa? Vem styr i det Sverige där storföretagen badar i pengar medan kräftgången i offentliga sektorn fortsätter och där arbetarna inte ens får en spottstyver i löneförhandlingarna?

Hur stoppa högern?

Hotet från högeralliansen stoppas inte genom en röst på socialdemokraterna eller stödpartierna, som genomför samma politik men i en annan takt.
Istället behövs en organiserad kamp från låginkomsttagare och fackföreningar för att stoppa försämringar och vinna högre lön, upprustad vård, skola och omsorg och stärkt arbetarskydd.
Detta behöver kombineras med bygget av ett nytt arbetarparti.
Det är vad Rättvisepartiet Socialisterna för fram när partiet ställer upp i höstens val, för att ge ett socialistiskt alternativ till både högeralliansens och s-regeringens politik som går ut på att gynna storföretag och direktörer.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!