Arbetsgivarna på reträtt i sopstriden

2010-02-24 16:12:04
Först krävde Liselotte Lööf AB lönesänkningar på upp till 7 000 kronor i månaden för Stockholms sopgubbar. Nu säger de att de går med på att det gamla lönepoängsystemet ska vara kvar, trots att Arbetsdomstolen stödde entreprenörerna.

Förhandlingarna pågår fortfarande med Transportarbetarförbundet och den andra stora sopentreprenören, Resta, som ännu inte har gett efter.
Det innebär att de senaste veckornas övertidsblockad med fortsatta sopberg till följd fortsätter.
– Så länge inte Resta är med fortsätter vi, konstaterar Peder Murell, facklig representant för sopgubbarna.

Kampmetoden, att gå hem efter 8 timmar och följa arbetsmiljölagen till punkt och pricka har spritt sig även till sopgubbarna hos entreprenören Sita i Täby, Upplands Väsby, Vaxholm och Sollentuna.
– Kamp lönar sig, alla arbetargrupper och fackföreningar som hotas av lönesänkningar borde ta efter sopgubbarna och sätta hårt mot hårt, kommenterar Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!