”Arbetssituationen måste förbättras”

Johan Sand, sjuksköterska. (Foto: Privat)

Av LOUISE STRÖMBÄCK // Artikel i Offensiv

Inför den stundande avtalsrörelsen har Offensiv pratat med sjuksköterskan Johan Sand, medlem i Vårdförbundet, om vad som krävs.

Vad tycker du om Vårdförbundets avtalskrav? Vad är bra och vad hade kunnat vara bättre?

– Jag tycker det är bra att Vårdförbundet ställer krav på en arbetstidsförkortning. Det är angeläget, inte minst med tanke på att en ganska stor andel av Vårdförbundets medlemmar jobbar deltid för att de inte orkar. Kortare arbetstid är ett sätt att få dem att inte förlora lika mycket, och kanske till och med orka gå upp till heltid.

– Med det sagt tycker jag att kravet på arbetstidsförkortning borde vara skarpare formulerat. Tyvärr finns annars risken att en sådan bara liknar det arbetstidskonto vi har i Region Stockholm. På pappret är det en arbetstidsförkortning, men i verkligheten är det ytterst sällan den kan tas ut, utan den funkar mest som ett sätt att hindra löneavdrag vid förskjutning av arbetstid, och därmed blir det i praktiken en variant på högre ob-ersättning.

– Vårdförbundet skulle vinna på att gå samman med flera andra förbund med gemensamma krav på arbetstidsförkortning. Det är också bra att man kräver högre ob-ersättning.

Vilket är det viktigaste kravet för Vårdförbundets medlemmar?

– Viktigast är att arbetssituationen förbättras. Det är svårt att formulera det i ett avtalskrav, men arbetstidsfrågan spelar en stor roll där.

Tror du att Vårdförbundet kommer att vidta några stridsåtgärder för att få igenom sina krav?

– Jag tror inte det. Jag har gärna fel där, men jag tror inte det. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!