Året då allt förändrades

Foto: Gerd Altmann / Pixabay

Ledare

2020 blev ett år då allt förändrades. Världen drabbades av den värsta hälsokrisen i modern tid och den djupaste ekonomiska krisen sedan 1930-talet, samtidigt som klockan tickade allt snabbare för klimatet. De varningssignaler som kriserna har sänt larmar om behovet av en socialistisk systemförändring för att genomföra den omställning som har blivit akut.

Nästan samtidigt med att vaccinering har inletts i Storbritannien kom rapporter att allt fler smittade, särskilt i London och sydöstra England, smittats av en ny variant på coronaviruset. ”Coronakrisen i London är bortom kontroll. Under den senaste veckan har antalet bekräftade smittade ökat med 47 000 personer – en fördubbling jämfört med veckan innan”, skrev Londontidningen Evening Standard den 21 december.
Den nya virusmutationen, som uppges vara 70 procent mer smittsam än den variant som har spridit smittan i Europa, har även upptäckts ibland annat Danmark, Nederländerna och Australien.

Den ökade smittspridningen i Storbritannien  och den nya virusmutationen har tvingat högerregeringen att införa nya kraftiga restriktioner och resulterat i att över 40 länder har infört tillfälligt resestopp.
Coronaviruset har muterat många gånger och det är oklart hur farligt den nya muterade virusstammen är. ”Det man vet är att det första kända fallet upptäcktes i Kent den 20 september, under en period då England hade en relativt låg smittspridning. Sedan har viruset spridit sig som en löpeld i de sydöstra delarna av landet” (Aftonbladet den 22 december).
Och ännu finns inget svar på den kanske avgörande frågan: har virusmutationen utvecklats som en del i den andra vågen av smitta eller själv orsakat en ny våg?  Så länge oklarheten består måste det finnas beredskap och planer för att möta ett värsta scenario.

Detta är lärdomen från i våras då regeringarna intog en i det närmaste kriminell passivitet och dröjde med åtgärder för att bekämpa smittbekämpningen. Denna ”business as usual-politik”, som bottnade i strävan i att skydda kapitalismen, följdes sedan av att man allt för snabbt blåste faran över för att ge kapitalismen en möjlighet att återhämta sig under sommaren.
Risken är överhängande för att regeringarna, efter starka påtryckningar från kapitalisterna och med vaccinet som ny ursäkt, börjar det nya året med att upprepa tidigare misstag och i förtid blåsa faran över.

Det är långt tills den globala smittkurvan börjar plana ut och först i mitten av nästa år kan en massvaccinering inledas i de mest utvecklade kapitalistiska länderna. I den fattigaste delen av världen kan det ta ända fram till 2024 innan de flesta har vaccinerats.
Att ett vaccin togs fram så snabbt ger en glimt av de möjligheter som dagens vetskap rymmer. Vaccinet var en produkt av statliga insatser och de mångas arbete, men fördelningen bestäms av läkemedelsbolagen och eliten i de mer utvecklade kapitalistiska länderna.

Regeringarna i Väst och läkemedelsjättarna har också ställt sig helt avvisande till  kraven på slopad patent (immateriella rättigheter)  på alla medicinska produkter mot covid-19, vilket skulle göra det möjligt för fler att tillverka vaccinet och distribuera det till ett lägre pris.
Kapitalismen och marknaden är ett direkt hinder för en produktion och distribution av ett globalt och gratis vaccin för alla.

De många kriser som skakar världen har satt fokus på behovet av globala åtgärder och samordning, men kapitalisterna och deras regeringar låter nationalismen få företräde och bygger allt fler murar.

I kampen och solidariteten under 2020 grodde hoppet och fröet såddes till ett annat socialistiskt samhälle. Men för att kampen ska segra behövs en organiserad massrörelse som hämtar sin styrka från inte bara sin storlek och vilja, utan också från medvetenhet och politiskt program.
Det är en sådan masrörelse som Rättvisepartiet Socialisterna och vår internationella socialistiska organisation ISA tillsammans med andra vill bygga.

• Bli medlem i RS/ISA –  kom med i kampen för en socialistisk värld. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!