Argentina: Abortfrågan i skuggan av covid-19

Kampen måste sätta press på att genomföra rätten till abort omedelbart (Foto: CDD-Argentina / Flickr CC).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Abortkampen i Argentina har pågått i åratal, och en legalisering har avslagits åtta gånger av senaten. När det äntligen såg ut som om en seger inte låg alltför långt in i framtiden har diskussionen lagts på hyllan till förmån för coronaviruset.

Det är på väg att bli en omröstning i Argentinas senat om en legalisering av abort, och när presidenten själv säger sig vilja legalisera abort ser det ut som att det verkligen finns en god chans att det går igenom. Det blir då den nionde omröstningen i senaten. 
Senaste gången en omröstning genomfördes var 2018, när den starka kvinnorörelsen på gräsrotsnivå tvingade fram det. Den gången var det mycket nära, men de konservativa, katolska krafterna i senaten lyckades vinna majoritet i frågan och förslaget röstades ner.

Kvinnorörelsen har kämpat hårt även denna gång, bland annat den 9 mars när tusentals demonstrerade utanför kongressen med krav på rätten till abort och mot våldet mot kvinnor. Och ämnet har diskuterats, men alla diskussioner har nu lagts på hyllan i och med den pandemi som coronaviruset utgör. 
Detta kom mycket lägligt för den konservativa högern, när det verkligen fanns en chans att abort­rätten skulle komma att legaliseras.

Det är nu mycket viktigt att inte tappa glöden och ge upp, utan att fortsätta kämpa och pressa senaten och presidenten att legalisera abort­rätten så snart som möjligt. Det är betydligt fler som dör av osäkra, illegala aborter än av coronaviruset, men det glöms lätt bort när det bara handlar om kvinnor.
Argentinska kvinnor som genomgår abort i hemlighet kan straffas med upp till fyra års fängelse. 
Tillgången till säkrare aborter är dessutom en klassfråga då det är dyrt, vilket leder till att det främst är fattiga kvinnor som får skador eller dör av olagliga aborter. Därför måste abort legaliseras nu!

De dödsfall som sker på grund av osäker abort går att förhindra så enkelt som med en ny lagstiftning. Coronaviruset går inte att diskutera bort i senaten; politikerna och presidenten måste ta sitt ansvar över kvinnors hälsa, genom att införa fria, lagliga aborter som är gratis och tillgängliga för alla.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!