Argentina: Fascist försökte mörda vicepresidenten

Mordförsöket på vicepresident Cristina Fernández de Kirchner har försatt Argentina i chock, men har också följts av massprotester. Bakom det misslyckade mordförsöket, som Kirschner överlevde endast på grund av att pistolen som var laddad med fem kulor krånglade, stod en högerextremist med en nazistisk symbol intatuerad på sig. Mordförsöket var ett fascistiskt politiskt motiverat angrepp och den fråga som vi måste få svar på är: Handlade han på eget bevåg eller på uppdrag av någon högerextremistisk grupp?

Det är inte heller en tillfällighet att denna attack äger rum när landet befinner sig i en situation av djup politisk splittring och polarisering mellan de olika borgerliga partierna. De kan inte enas om hur de ska låta arbetarna betala för den kapitalistiska krisen utan att provocera fram ett folkligt uppror som hotar att störta systemet. Därför kräver högeroppositionen att peronismen (den politiska rörelse som president Alberto Fernández och Kirchner tillhör) gör det ”smutsiga arbetet” åt dem.

Efter mordförsöket beslutade presidenten att utlysa en nationell helgdag (fredagen den 2 september) och manade till mobiliseringar för ”social fred, harmoni och nationell enighet”. För regeringen var protesterna ett medel för att vinna stöd, men många av de som gick ut på gatorna gjorde det för att försvara demokratin – inte regeringen. ■

Mordförsöket på vicepresident Cristina Kirchner har chockat Argentina.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!