Argentina: ”Väldigt polariserat och enormt missnöje med etablissemanget”

Manuel Costa, som berättar för Offensiv om det senaste argentinska valet.

av Elin Gauffin

Den trotskistiska alliansen Frente de Izquierda y de los Trabajadores – Unidad, FIT-U, i Argentina hade den 21 november sin största valframgång någonsin och fick 5,91 procent av rösterna i deltidsvalet (då det röstas om hälften av platserna i underhuset och en tredjedel av rösterna i överhuset). Fronten fick två platser i Buenos Aires-provinsen, en i Buenos Aires stad och en i Jujuy-provinsen i norr.

Manuel Costa var länge aktiv i denna front och berättar om den glädjande nyheten:
– Vi fördubblade platserna i riksdagen. I Jujuy fick vi 25 procent och alltså en av tre platser som skulle fördelas. I Buenos Aires fick vi över 600,000 röster. Dessutom var det kommunalval. Förut fanns vi inte i någon kommun och nu blev vi invalda i sju kommuner i de mest tätbefolkade och fattigaste delarna av landet.
– De olika partierna som ingår i fronten driver sin egen valkampanj. Mitt parti är PO, och våra huvudfrågor var att kräva att minimilönen måste höjas till nivå för fattigdomsgränsen. Idag ligger den under. Och att kräva jobb. Fronten har växt mycket ur de arbetslösas rörelse. Folk måste kämpa för att få ut a-kassa.

Valet visar att det gror en spricka mellan de två traditionella blocken – peronisterna och högern. 
– Hela vänstern var otroligt aktiv i aborträttsrörelsen som har kämpat i många år och i år vann aborträtt. Innan pandemin kunde det vara en halv miljon människor som demonstrerade på internationella kvinnodagen 8 mars.
– Pandemin innebar 10 månaders total isolering, vilket självklart skapade ett stort missnöje. Lärarna har strejkat för att få behålla digital undervisning. 
– Fattigdomen har ökat enormt mycket och är nu över femtio procent. 10 procent är extremt fattiga och lever på under en dollar per dag. Det är 50 procents inflation.

– Staten är nästan bankrutt. Nyligen tog Argentina det största lånet från IMF som någons har betalats ut och detta ska snart börja betalas.
– Både regerande Fernandez från peronisterna och Macris höger förlorade stort i valet. Men utöver trotskisterna gick extremhögern/liberala också fram, bland annat fick det nya partiet Avanca Libertad 17 procent.
– Det är alltså väldigt polariserat och ett enormt missnöje med det traditionella och etablissemanget. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!