”Argentinas regeringar är mycket korrupta”

Kirchner (t.h). Domen är ”relaterad till den pågående politiska striden mellan Argentinas två stora politiska allianser”, förklarar Marcos Ariel från ISA Argentina (Foto: Wikimedia Commons).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Argentinas vicepresident Cristina Fernández de Kirchner dömdes den 6 december till sex års fängelse för korruption. Regeringen svarade på detta genom att redan dagen efter göra en anmälan mot domare, åklagare, företagsägare och ex-politiker för korruption. Som vicepresident har Kirchner full immunitet och kan trots domen inte straffas så länge hon sitter kvar på sin post.

Hon dömdes efter en flerårig rättsprocess där hon har anklagats för svågerpolitik genom att ha tilldelat statligt finansierade byggprojekt till en familjevän under tiden hon var Argentinas president, åren 2007-2015. Familjevännen i fråga, Lázaro Báez, dömdes till 12 års fängelse 2021 för att ha fört ut motsvarande 570 miljoner kronor till utländska skatteparadis.
Domen mot Cristina Kirchner kommer under inledningen av nästa års valrörelse, som redan är infekterad. Utöver sex års fängelse står det också i domen att Kirchner förbjuds att någonsin inneha ett offentligt uppdrag igen. Kirchner har immunitet så länge hon innehar sin post som senator och vicepresident, men hon har själv gått ut med att hon inte tänker ställa upp i nästa val.
Offensiv har pratat med Marcos Ariel, medlem i International Socialist Alternative (ISA) i Argentina.

Är domen mot Cristina Kirchner en attack mot vänstern generellt, likt mot Lula da Silva i Brasilien?
– Det är snarare relaterat till den pågående politiska striden mellan Argentinas två stora politiska allianser. Den ena är Juntos por el Cambio, där den tidigare högerpresidenten Mauricio Macri ingår. Den andra är Cristina Kirchners Frente de Todos.
– Det pågår en hård strid inför presidentvalet 2023 och i den striden tar även rättsväsendet ställning – i det här fallet för Juntos por el Cambio, men kirchnerismen har en annan rättssektor på sin sida och har redan gått till motattack genom en anmälan mot flera domare, åklagare, företagsägare och före detta politiker för korruption.

Vad är bakgrunden till domen mot Cristina Kirchner? Finns det någon sanning i anklagelserna?
– När paret Kirchner tog makten i Argentina var det precis efter den svåra krisen 2001 och landet var i konkurs. Men tack vare de höga internationella priserna på råvaror, främst sojabönor, och tillväxten i Kina (den största köparen av argentinska sojabönor) hade Argentina plötsligt ett ekonomiskt överskott.
– En socialistisk regering hade kunnat utveckla produktionskraften på ett fantastiskt sätt med de resurser som regeringen hade då. Istället valde paret Kirchner att betala tillbaka den bedrägliga skulden till IMF, lån som militärjuntan hade tagit.
– Paret Kirchner kom till makten som miljonärer, men lämnade makten 2015 som multimiljonärer. Inte bara de, utan också många affärsmän, framför allt genom offentliga byggentreprenader som aldrig genomfördes.

Vad kommer att hända nu?
– Cristina kommer inte att hamna i fängelse. Hon har immunitet som vicepresident och kommer att överklaga domen. Det kommer att leda till en flerårig process i Högsta domstolen och blir hon dömd där också kommer hon ändå inte att hamna i fängelse på grund av sin ålder.
– I Argentina får ingen över 70 år sitta i fängelse; de får istället avtjäna sina straff i husarrest. En viktig kamp för mänskliga rättigheter var att de som dömdes för folkmord under militärdiktaturen skulle avtjäna sina straff i ett gemensamt fängelse istället för i husarrest. I vissa fall blev det så, men i andra inte.

Finns det mycket korruption i Argentina generellt sett?
– Argentinas regeringar är mycket korrupta. Men det är också de domstolar som utreder dem.
– Immunitet är ett fruktansvärt privilegium. Ett exempel är en domare i provinsen Mendoza, där jag bor. År 2020 befanns han skyldig till att vara en del av ett gäng internationella smugglare och narkotikahandlare. Han är fortfarande domare. Han kommer säkert att få sparken någon gång, men än så länge är han kvar på sin position på grund av immunitet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!