Armand Tungulu övervakad i exil – misshandlad till döds i Kongo

2010-11-10 13:47:06
Dödsmisshandeln av Armand Tungulu i Kongo-Kin­shasa visar hur regimen övervakar kritiker i utlandet. Armand Tungulu, som är en känd oppositionell, bodde i Belgien och var på besök i Kongo.

Armand Tungulu greps mitt på da­gen den 29 september och anklagades för att ha kastat en sten mot president Joseph Kabilas bilkaravan på Avenue de Libération i Kinshasa. Samtidigt greps också en advokat som försvarar mänskliga rättigheter som filmade när Armand Tungulu greps.

Den 1 oktober kom uppgiften om att Tungulu var död. Han torterades till döds av säkerhetsstyrkor. Det är oklart om det skedde på presidentens egen farm eller på säkerhetspolisens högkvarter. En doma- re uppgav att Tungulu hade begått självmord med hjälp av ett örngott – men som flera har påpekat finns det inte några kuddar i kongolesiska häkten. Tortyren var grov, hans ansikte gick inte att känna igen.
Armand Tungulu var helt klart övervakad i exil. Alla som kritiserar regimen i tv, internet, radio och tidningar registreras av Kabilas hemli­ga polis. Detta understryker livsfa- ran med att svenska Migrationsverket vill utvisa flyktingar som är akti-va i oppositionen mot presidenten.
Protester mot mordet på Tungulu har organiserats utanför bland annat Kongos ambassader i Bryssel och Paris.
Kabilas regim vilar på stödet från regeringar och storföretag i USA, Kina och EU, som ­finansierar de väpnade styrkorna. Kongo behöver en stark socialistisk opposition.

Nyunyi Mulenga
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!