Arrogant Holmlund skyller ifrån sig

2006-08-07 19:40:00
”Det här är obegripligt”, säger kommunalrådet Lennart Holmlund (s) i Västerbottens-Kuriren (VK) 2 augusti om att Umeå har högre sjukfrånvaro än de flesta andra kommuner.

Sedan lanserar han ändå en ”teori” om att det kan bero på en annan inställning hos personalen till sjukskrivningar eller att läkarna sjukskriver för lätt. I Holmlunds värld är förklaringen till sjukskrivningarna alltså antingen att personalen sjukskriver sig för lättvindigt, eller att läkarna sjukskriver personer som egentligen är friska. Än en gång häpnar man över den föraktfulla syn på sin personal (och läkarkåren) som kommunalrådet i Norrlands största kommun visar upp. Rättvisepartiet Socialisterna har under våra 15 år i kommunfullmäktige i Umeå ständigt varnat för att den hårda nedskärningspolitiken kommer leda till att personalen slits ut. Varken Holmlund eller de borgerliga partierna har velat lyssna på det örat, utan fortsatt på den inslagna vägen. Att moderaternas ledare i Umeå Anders Ågren, och oppositionsrådet Britt-Marie Löfgren (fp), nu låtsas bry sig om personalen, beror förstås på att det bara är 6 veckor kvar till valet.

Hårt drabbade av nedskärningar

Sambandet mellan nedskärningar och sjukskrivningar är tydligt, även om det inte är den enda förklaringen. Tittar man på vilka personalgrupper som har de högsta sjukskrivningstalen bland Umeå kommuns anställda, är det också tydligt att det är just dessa grupper som drabbats hårdast av nedskärningar. Det är bl a personal inom förskolan, undersköterskor och lokalvårdare. Deras arbete har blivit allt stressigare, kraven ökar samtidigt som personalresurserna minskar.

Att allt färre tvingas göra alltmer bekräftas också av statistik från Sveriges kommuner och landsting:

Antal årsarbeten (heltidsarbeten) i kommunerna:


År 2000

År 2005

Förändring (%)

Umeå

7600

7252

-5

Städer med 100 000 – 199 000 invånare

72 209

73 117

+1

Befolkning Umeå

104 512

110 758

+6

(Källa : Sveriges kommuner och landsting, SCB)

Ökad arbetsbörda

Fem procent färre anställda i Umeå kommun ska alltså sköta servicen åt sex procent fler umebor år 2005, jämfört med år 2000. Även om man kan diskutera detaljer i statistiken är det grundläggande budskapet entydigt. Arbetsbördan för varje anställd har ökat. Är det då underligt att fler knäcker sig på kuppen och blir sjuka av arbetssituationen? Den helt övervägande delen av sjukdagarna i Umeå kommun är också långtidssjukskrivningar (mer än 59 dagar). Nästan 85 procent av alla sjukdagar i Umeå kommun var år 2005 långtidssjukskrivningar. Detta är tydligt mer än i andra större kommuner (74 procent). De höga sjuktalen i Umeå förklaras alltså främst av människor som har allvarliga sjukdomar eller arbetsskador. Detta kullkastar helt Holmlunds ”teori” om personalens inställning till sjukskrivningar eller läkares släpphänthet med sjukskrivningar.

En röst på Rättvisepartiet Socialisterna i kommunalvalet i Umeå är en röst för fler anställda på bättre villkor, för att minska stressen och därmed sjukskrivningarna. En röst på Rättvisepartiet Socialisterna är också en röst mot en arrogant kommunledning som skyller sjukskrivningsproblemen på personalen!

Ingrid Eriksson
Jan Hägglund
Per-Olov Johansson

Kommunfullmäktigeledamöter
Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!