Asylkampen vann mark 2012

2012-12-20 10:46:25


Från maj 2011 har Asylrörelsen stoppat 9 deportationsförsök på Arlanda.

Trots trenden bland media och politiker manifesteras solidaritet med flyktingar gång efter gång. Under året som gått har regeringen pumpat in mer pengar i deportationsapparaten. Fler poliser jagar flyktingar att låsas in på förvar och häkten medan kriminalvården får mer pengar för tvångstransporter. Migrationsverkets nya chef från i april är rekryterad från Säpo.

Detta är också ett tecken på statens upptrappning för att möta motståndet mot de våldsamma och inhumana utvisningarna. Polisen bemöter oftare blockader mot deportationerna med att pepparspreja och slå aktivister blodiga.
När Asylrörelsen Borås försökte stoppa utvisningen av Farhad Hajizadas till krigets Afghanistan körde polisen och kriminalvården rakt in i folkmassan med bil. Efter att Stefan Berg (Rättvisepartiet Socialisternas ordförande i Göteborg) kastats upp på motorhuven och överlevt en ­flera kilometer lång vansinnesfärd greps han av polis för ”störande av den allmänna ordningen”.
Det blir också vanligare att asylaktivister åtalas och döms i vad som mest liknar politiska rättegångar.

Men kampen lönar sig. I Göteborg har Rättvisepartiet Socialisterna genom kampanjer tillsammans med iranska flyktingar i gruppen ”Misstro oss inte” bidragit till 56 uppehållstillstånd.
Sverige är ett av få länder som ­skickar politiska aktivister till Iran trots den överhängande risken att fängslas och avrättas. Asylrörelsen Stockholm har gång på gång under året tillsammans med vanliga passagerare lyckats stoppa flygningar av just politiska flyktingar från Iran.
Asylrörelsen Stockholm är ett nätverk av flera organisationer och enskilda aktivister som agerar genom allt från protester och direkt aktion till juridiskt (se inforutan).

En av arbetsgrupperna inom Asylrörelsen Stockholm är den fackliga. Där kom initiativet till det fackliga uppropet ”Vi vägrar medverka vid tvångsutvisningar”, som hittills har antagits av Kommunal sektion 30, Kommunals arbetsplatsombud på Nobinatrafiken, Lärarförbundets avdelning i Boden, Kommunals klubb i Hässelby-Vällingby och Seko Post Skärholmen-Hägersten. Kommunal Stockholms län (representantskapet) har antagit ett uttalande mot medver­kan vid tvångsutvisningar och hela LO Stockholm ett uttalande för att den fackliga och politiska flyktingen Ezzat Dolatabadi ska få asyl.
En arbetsgrupp arbetar för asyl åt den sudanesiska människorättsaktivisten Ayman Amin och en annan för asyl och upprättelse åt den syriske demokratikämpen Fares Mahmud som utvisades till tortyr. Fares utvisades medan syriska agenter med diplomatisk immunitet hotade aktivi­ster från Asylrörelsen Stockholm på Arlanda. Fares var den sista att utvisas från Sverige till Syrien och kampanjen kring honom samt den ­starka opinionen bidrog till ett totalt utvisningsstopp till Syrien.
Kampen fortsätter 2013.
RS Haninge

Asylrörelsen i Stockholm

  • Asylrörelsen i Stockholm är ett nätverk bestående av Iranska flyktingars riksorganisation och -förbund, Rättvisepartiet Socialisterna, ”Varken hora eller kuvad”, Kurdiska Framtidsrörel­sen i Syrien, Etiopiska flyktingföreningen, Riksförbundet Barnen Först, Casa Peru, Afghanska fö­reningen samt enskilda aktivister.
  • Sedan maj 2011 har Asylrörelsen i Stockholm tillsammans med passagerare stoppat 9 deportationsförsök på Arlanda och drivit kampanjer som bidragit till uppehållstillstånd åt 14 politiska flyktingar från Iran samt ett stopp för utvisningar till Syrien.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!