Asylprocessen är allt annat än rättssäker

Stoppa utvisningarna till krig och terror! Bilden från Ung i Sveriges sittstrejk 2017.

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Vi har fått höra till förbannelse att den svenska asylprocessen är rättssäker. Migrationsverket tar ordentlig tid på sig och då väntar man sig en noggrann utredning. Men så är tyvärr inte fallet. Jag känner ett brödrapar som kan verifiera det. 

Den äldre brodern fick på vårvintern avslag på fortsatt uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Enligt handläggaren läser han inte tillräckligt många ämnen på gymnasienivå. 
Andra ungdomar som läser exakt samma utbildning på samma gymnasieskola har fått fortsatt uppehållstillstånd. Där har handläggaren ringt gymnasieskolan i Bräcke och hört sig för om upplägget av studierna. Det är ett upplägg som gymnasiet, enligt studievägledaren Britt-Marie Åreng, har diskuterat med Migrationsverket och fått grönt ljus för. 
Enligt den nu aktuella handläggaren förs inga diskussioner handläggare emellan för att få en samsyn. Det syns här när ungdomar med exakt samma utbildning får helt olika svar beroende på handläggare. 

Gymnasielagen, med alla dess fel och brister, har i alla fall gett någon form av säkerhet åt dem som omfattas av den. Det är det många som inte gör för att de kom för sent, för att de har fått vänta för kort tid eller för att de var för unga när de fick sitt första avslag. 
En av dem som fick avslag på den senare grunden är lillebror i brödraparet. Efter åldersbedömning ansågs han vara under 18 år vid första avslaget. Han bedömdes vara endast tre månader yngre än sin storebror.
Även i Afghanistan är graviditetsperioden cirka nio månader.
Brödernas öde visar med all önskvärd tydlighet på hur rättsosäker den svenska asylprocessen är. 
Det kan inte vara rimligt att någons framtid ska avgöras av en enskild handläggare på Migrationsverket eller på en ovetenskaplig åldersbedömning. 
• Stoppa utvisningarna till Afghanistan!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!