Asylsökande palestinier kämpar för uppehållstillstånd

2009-12-08 11:20:41
Muhammed Yaghi, som kommer från Gaza i Palestina, kämpar för att få ett uppehållstillstånd i Sverige. I våras kidnappades hans bror av väpnade grupper som under tortyr och dödshot ställde frågor om Muhammed. Trots detta vill Migrationsverket utvisa honom till Gaza.

Muhammed Yaghi kom till Sverige 2007, jagad på flykten av väpnade grupper på Gazaremsan. Han ansökte om asyl hos Migrationsverket, men fick avslag.

                      – De svenska myndigheterna erkänner att jag blivit förföljd av beväpnade grupper i Gaza så sent som 2007, men de kräver att jag kan bevisa att hotet fortfarande existerar, säger Mohammed.

I samband med deportationsbeslutets verkställande i början av 2009 trappades de väpnade striderna på Gazaremsan upp. Det blev nu omöjligt för palestinier att ta sig in i landet och Muhammed gavs ett uppskov på grund av, som man skriver, ett ”temporärt praktiskt hinder”

Sedan dess har Muhammed fått nya uppgifter som visar att han är efterlyst för händelser under ”Gazakriget”.

– Jag fick veta av min far att både han och min bror, våren 2009 efter ”Gazakriget”, blivit hämtade och bortförda, säger Muhammed och fortsätter:

– Min far släpptes efter bara några timmar eftersom han är gammal och hjärtsjuk, men min bror hölls fången i 23 dagar. Under tortyr och dödshot frågade de ut honom om var jag fanns.
Anklagelsen emot Muhammed är falsk. Under 2009 befann sig Muhammed i Sverige och kan omöjligen ha varit i Gaza.

– Min far har fått reda på att jag är efterlyst för ”brott mot nationens säkerhet” och risken är stor att enbart anklagelsen för något sådant räcker för tortyr och sedan döden. I själva verket bryr sig de väpnade grupperna i Gaza inte om begrepp som skyldig eller oskyldig, säger Mohammed och pekar på en rad uttalanden från olika människorättsorganisationer.

Trots det hot som hänger över Muhammed, och som erkänts av svenska myndigheter, står utvisningsbeslutet fast. Han har tills den 17 december på sig att lämna landet, sedan går ärendet vidare till polisen.

Situationen på Gaza är efter Israels anfall fortfarande mycket svår. 80 % av befolkningen saknar jobb, fattigdomen är utbredd och även svält förekommer. Dessutom blockeras gränsövergångarna in i området av Israel. Gaza har liknats vid världens största utomhusfängelse. Den enda passagen som inte kontrolleras av Israel är gränsöverfarten i Rafah. Den kontrolleras istället av de egyptiska myndigheterna. Gränsen öppnas ytterst sällan och på de egyptiska myndigheternas godtycke.

     – De svenska myndigheterna har inte ens kunnat visa hur de ska kunna genomföra en utvisning till Gaza.

Muhammed Yaghi har mött stort stöd av umeåborna för sitt krav att få stanna i Sverige. Det har bland annat startats en namninsamling. Muhammed har också Rättvisepartiet Socialisternas fulla stöd för sitt krav att få ett permanent uppehållstillstånd.

Robert Jansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!