Återinför asylrätten

2006-09-12 22:17:50
I fredags genomförde flyktingar från Kongo-Kinshasa en protest vid Migrationsverkets kontor i Solna.
Detta med anledning av att allt fler flyktingar har fått avslag på sina ansökningar. Dagarna innan protesten hade Mulenga Nyunyi fått avslag, med motiveringen att han varit för kort tid i Sverige.

”Världens värsta humanitära kris pågår i Kongo-Kinshasa”, sa Jan Egeland, FN:s chef för katastrofbistånd, i mars förra året.
Sedan dess har läget egentligen inte förändrats. Under endast tre dagar i augusti dödades 31 människor i det våld som skakade huvudstaden Kinshasa. Även diplomatkvarteren drabbades för ett ögonblick av det dagliga våldet: “Bland annat öppnade okända män eld utanför Sveriges ambassad, och en stor grupp ambassadörer fick räddas av EU:s övervakningsstyrka Eufor” (Svenska Dagbladet 21 augusti).
Fortfarande dör 1 200 människor varje dag till följd av våld, sjukdomar och svält. ”Män i uniform, regeringssoldater eller från olika miliser, attackerar och terroriserar fortfarande civila … Varje månad våldtas tusentals kvinnor i norra och södra Kivu, Katanga, Ituri och andra delar av Kongo”, sade Egeland efter sitt senaste besök i Kongo i förra veckan.
Fem miljoner barn mellan 6 och 11 år i Kongo-Kinshasa har ingen skola att gå till och mer än sex miljoner unga i åldern 12-17 år har aldrig fått någon utbildning.

”Humanitär kris”

”Vad vi upplever är en humanitär kris. Det handlar om människor som förlorat allt”, rapporterade Läkare utan gränser 24 augusti i en rapport om Katanga (mineralrik provins i Kongo-Kinshasa).
Den svenska regeringen och Migrationsverket blundar för sanningen. Det finns klara politiska skäl till detta. Regeringen i Sverige, liksom andra kapitalistiska regeringar i Väst, vill påskina att deras ”ingripande” stabiliserat läget i Kongo-Kinshasa.
Detta samtidigt som FN inte ens fått en bråkdel av de pengar man begärt för insatser i Kongo-Kinshasa.
Enligt Migrationsverkets Johan Rahm ska man på nytt undersöka läget i Kongo-Kinshasa, i oktober. Trots det fortsätter Migrationsverket att besluta om avslag.
För att ytterligare skapa uppmärksamhet kring de skandalösa beslut som Migrationsverket fattat överlämnade flyktingar från Kongo-Kinshasa ett brev till statsminister Göran Persson när han talade i Farsta centrum i söndags. Brevet avslutades med: ”Läget i Kongo-Kinshasa kan fortfarande beskrivas som den värsta mänskliga katastrofen i världen. Fem miljoner har dödats sedan 1996.
De nyligen genomförda valen, efter 40 år av diktatur, betyder inte att Kongo-Kinshasa är en demokrati och ett land där människor lever i fred och säkerhet. Arvet efter diktaturen – våld och brutalt förtryck – finns ännu kvar.
• Låt flyktingarna från Kongo-Kinshasa stanna
• Inga utvisningar
• Försvara rätten till asyl”.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!