Återinför rätten till asyl

2008-09-01 15:10:24
Statens politik mot asylsökande och gömda flyktingar hårdnar.
Samtidigt som det blir allt svårare att få asyl i Sveri­ge läggs allt mer resurser på att spåra och utvisa flyktingar. Främst handlar det om utvisningar till Irak och Afghanistan, men äv­en till Iran och Somalia.
Två tredjedelar av de asylsökande irakierna får avslag på sina ansökningar.
Det betyder att nära 6 000 irakier kommer att utvisas.
I avslagen används standardformuleringar om att situationen i landet förbättrats, då regeringen beslutat att ingen väpnad konflikt råder. Inte heller de individuella skälen respekteras.
Den allt brutalare flyktingpolitiken som provocerat fram en ny rörelse för att återinföra asylrätten har nått en ny nivå.
Under försommaren har flera demonstrationer ägt rum framförallt i storstäderna. I Göteborg har flera utvisningar stoppats av blockader.
För att komma undan protesterna har man nu flyttat alla irakiska asylsökningar från Göteborg till Flen där handläggning kommer att ske och man kommer att flytta utvisningarna från Göteborg upp till Arvidsjaur.
Detta ökar ansvaret för asylrörelsen att sprida sig över landet, endast en beslutsam kamp kan återinföra rätten till asyl.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!