Återkommunalisera kollektivtrafiken i Stockholm

”Problemet är att vunna segrar bara gäller till nästa anbud”, säger Petri Myllykoski (Foto: Natalia Medina).

av Natalia Medina // Artikel i Offensiv

I april-maj offentliggörs vilket företag som ska få köra busstrafiken i stora delar av Stockholmsregionen de kommande tio åren. Först ut är trafikområden Täby och Norrtälje. Senare kommer Gubbängen, Botkyrka och Nacka-Värmdö.

Det handlar om miljardkontrakt som börjar gälla 2021. 
Offensiv har talat med Petri Myllykoski, busschaufför och huvudskyddsombud för Kommunal på Tyresögaraget:

– Som all upphandlad verksamhet går man på den med lägst pris. Det innebär självklart att om företag lägger väldigt låga anbud för att vinna då finns bara ett sätt att sen kamma hem vinst – att pressa personalen att jobba hårdare och mer. 
– Teoretiskt sett kan ett företag som vill behandla sin personal bättre lägga ett högre anbud, men då kommer såklart de med lägst anbud att vinna. Upphandlingar och privatiseringar har försämrat för alla som jobbar i kollektivtrafiken. Om du har busschaufförer som inte mår bra kommer det att gå ut över passagerarna också. 

– Problemet med att kämpa för en bra arbetsmiljö för exempelvis busschaufförer är ju att även fast man skulle lyckas vinna segrar gäller de bara till nästa anbud. 
– Därför är vårt viktigaste krav från fackföreningens sida att kollektivtrafiken måste tas tillbaka i offentlig regi. Det är det enda sättet att säkra en god arbetsmiljö för alla inom kollektivtrafiken.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!