Attack på Public Service del av attack mot fria ordet

En förutsättning för en fri media är att det finns många olika mediekällor. Nu skärs det ner på alla fronter (Foto: Holger.Ellgaard (CC BY 3.0)).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Efter neddragningarna på Studieförbunden, Folkhögskolorna och presstödet och utredningen om Public Service framtid, kommer nu stora nedskärningar på SVT och SR. Sveriges Television behöver spara 400 miljoner kronor och dra ner på 70 till 80 tjänster. Sveriges Radio drar ner 250 miljoner kronor.

Kulturminister Parisa Liljestrand rycker på axlarna och säger att ”politiken ska inte vara inne och peta” som svar på att Public Service inte får kompensation för kostnadsökningarna till följd av inflationen. ”Det är en konsekvens av den ekonomi som vi haft under lång tid”. Man frågar sig vad politiken då är till för. Meningen med en statlig media borde vara att folket ska kunna tillhandahålla så objektiv nyhetsinformation som möjligt, samt underhållning och kultur fri från vinstintresse. Högerregeringen däremot driver fram en nationalistisk propaganda med avsmalnat perspektiv och åtgärder som inskränker demokratin.
Utöver inskränkningar i folkbildning och presstöd med mera oroas den akademiska världen. I våras skrev 37 rektorer för högskolor och universitet till regeringen med kritik mot beslutet att korta mandatperioden för skolornas styrelser och införa mer politisk påverkan:
”Fri akademi, fria domstolar, fri och konst och fri press är alla grundstenar i upprätthållandet av det demokratiska systemet och värnandet av mänskliga rättigheter […]”, skrev rektorerna.
Nedskärningarna i public service innebär att radion kommer behöva skära ner på program. Tv:n på nyheter. Kommer det alls att finnas pengar till grävande journalistik?

Trenden med fejknyheter från högerpopulismen är ett växande problem. USA är ett varnande exempel där högerpopulismens drev med fejknews ledde till ett brett ifrågasättande av valresultatet och stormningen av Kapitolium.
Sverige har haft en lite annan trend nu där konsumtionen av statliga medier har ökat under det senaste året. 50 procent av Sveriges befolkning tog del av nyheter från Sveriges Television och 45 procent av Sveriges Radio det senaste året. Det gör SVT till den mest använda nyhetsförmedlaren i befolkningen som helhet.
Putins krig i Ukraina och Natoprocessen har redan polariserat all mediarapportering, även den statliga. Att dra ner på antalet journalister och automatisera livesändningar riskerar att likrikta innehållet ytterligare.

En förutsättning för en fri media är att det finns många olika mediekällor. Nu skärs det ner på alla fronter. TV4 varslar 100 tjänster och mediekoncernen Stampen likaså. Värst är det för oss små medier som riskerar att helt bli av med presstödet nästa år.
Till syvende och sist finns det ingen riktigt oberoende media, utan medier är beroende av en levande politisk kamp. Krisen för mediamarknaden är en följd av att den politiska debatten i Sverige saknar en verklig opposition. Ingen stark röst hörs för flyktingars rätt till asyl, arbetares rätt till strejk och kamp mot prisökningarna eller ett socialistiskt nej till krigsalliansen Nato.
Tidningar som Offensiv – mindre socialistiska medier – behövs därför mer än någonsin och ber om utökat stöd från låginkomsttagare, antirasister, feminister och klimataktivister inför nästa års utmaningar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!