Attendos fusk riskerar liv

Privatiseringarna sätter människoliv på spel då pengar betyder mer och aktieutdelningar är viktigare (Foto: Sandra Ahlqvist / Arbetsmiljöverket).

av Ann-Christine Holmström // Artikel i Offensiv

Stine Christophersen, vårdbiträde på Sabbatsbergsbyns äldreboende, slog larm till Expressen i våras om missförhållande och att det inte går att hålla kohortvård då bemanningen är för låg. Otaliga försök görs för att nå styrelsen och ifrågasätta vården som ges på äldreboendet, men hon blir inte korrekt bemött. Först när hon har gått ut till media blev hon kallad till styrelsen, fick en erinran (formell tillrättavisning) och blev tillsagd att om hon går ut i media med ”osanningar igen” kan hon bli avskedad.

Stine menar att smittskyddet inte har fungerat och att det inte har gått att hålla demenssjuka isär från de övriga. Socialstyrelsen rekommenderar kohortvård för covid-19-smittade och det betyder att personal enbart ska vara med de smittade patienterna för att förhindra att smittan sprider sig. 
Detta har inte kunnat upprätthållas på grund av för låg bemanning – vilket sticker i ögonen då Attendo har fått 130 miljoner kronor i statligt coronastöd och nu i dagarna ytterligare 50 miljoner. 
Anhöriga har bevittnat att personal sitter utanför och gråter av utmattning och att patienter dör som flugor.
Stine säger att hon rent moraliskt kände sig tvungen att slå larm. 
– Jag trodde vi kunde rädda liv där inne. Hur ska jag kunna leva med mig själv efteråt om jag inte gjorde någonting åt detta? säger hon till Expressen.

Anhöriga har fått en annan bild från Attendo än personalen. Enligt Attendos hemsida utför de kohortvård, men så har inte varit fallet på Sabbatsbergsbyns äldreboende. När Stine ifrågasatte varför det stod så på hemsidan sa Attendo att de har så många äldreboende att de inte kan skriva utifrån enbart ett ställe.
Stine kallades till huvudkontoret efter att hon hade gått ut i media. Där blev hon utfrågad, fick en utskällning och en erinran. Det fanns även en till anonym arbetare på samma äldreboende som har gått ut i media och berättat – även för det blev Stine beskylld. 
Styrelsens kommentarer under utfrågningen var ”du kan alltid jobba nån annanstans, inte just här på Sabbatsbergsbyns äldreboende” och ”de osanningar som har kommit ut tycker vi är så illojalt och för det får du en erinran”, och skulle det hända igen finns grund för uppsägning.

Enligt lag har vårdpersonal i offentligt finansierad vård meddelarskydd. Det innebär att arbetsgivaren inte får vidta åtgärder mot den som har medverkat i media; det är en del av patientsäkerheten. Trots detta gör Attendo motsatsen.
Attendos vd Martin Tivéus bad den 3 maj Stine om ursäkt, skickade blommor till henne och lovade bot och bättring samt att de ska påbörja en obligatorisk utbildning för chefer i uppförandekoder och meddelarskyddet. Detta kommer att diskuteras på arbetsplatsträffarna framöver. 
Attendo ska även se över hur anställningsavtalen är formulerade för personalen. Det handlar om lojalitetsplikten som fram till nu har formulerats så att det kan tolkas som att personal inte får larma till media om missförhållanden. 
Enligt Stine löser inte ursäkten problemet, utan situationen är samma. 

Ut med kapitalisterna från vården, skolan, omsorgen och hela välfärdssektorn!

Martin Tivéus var en av sex chefer som fick en bonus år 2020 på nästan 5 miljoner kronor. Han har valt att skänka pengarna till ett utvecklingsstipendium på Attendo. Detta kan anställda söka medel ifrån för att utbilda sig. 
Men det blir ändå inte rätt mot varken personalen, boende eller anhöriga. Boende har fått sätta livet till och anhöriga är förtvivlade över hur dåligt det är skött på äldreboendet. 
Det är tydligt att chefer och styrelsen väljer att sätta pengarna i egna fickor istället för att öka bemanningen och förbättra arbetsvillkor. Det är ett vinstdrivande företag som är villigt att sätta liv på spel för att kunna dra in så mycket pengar som möjligt. 
Vårdjättens styrelseordförande Ulf Lundahl säger till Aftonbladet att han inte tycker att cheferna ska betala tillbaka bonusen på 5 miljoner kronor – ”det finns ingen grund till det”, tycker han. 

Attendo är inte ensamma om att driva en vinstbaserad vård. Privatiseringarna sätter människoliv på spel då pengar betyder mer och aktieutdelningar är viktigare. Det är dags att förstatliga vården och kasta ut de privata vårdbolagen. Staten kan inte dela ut coronastöd samtidigt som bolaget får dela ut vinster. Ut med kapitalisterna från vården, skolan, omsorgen och hela välfärdssektorn!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!