Australien: Flyktingkamp ger resultat

Flyktingprotesterna i Australien har vuxit den senaste tiden (Foto: Matt Hrkac / Flickr CC).

av Amer Mohammed Ali // Artikel i Offensiv

Pressen mot den australiensiska statens behandling av flyktingar har under senare tid mött hårdare kritik och ökat motstånd. Sen i december 2020 har 178 flyktingar friats från inhemska förvar, tack vare protester. 

För två veckor sedan friades fyra flyktingar från ett av förvaren efter påtryckningar och protester av antirasister. 
Sedan tio år tillbaka är australisk policy att flyktingar som kommer till Australien med båtar att förvara människorna i flyktingförvar i Papua Nya Guinea och Nauru och att dessa aldrig ska bosätta sig i Australien.
Enligt Refugee Council of Australia har den australiska staten skickat över 4,000 flyktingar till de här förvaren sen 2012, varav endast 1,156 sedan har fått komma in i Australien. Resten har skickats till andra länder eller fått beslut om utvisning. Drygt 1,000 personer blev förflyttade till Australien av vårdskäl, men utan att få uppehållstillstånd. 

Förvaret i Papua Nya Guinea ansågs vara olagligt av Högsta domstolen tidigare i år och ska stängas. De över 100 flyktingar som tvingats vara där kommer enligt regeringen erbjudas att få stanna i Papua Nya Guinea, förflyttas till Nauru eller vänta på en eventuell överenskommelse med USA om att byta flyktingar. 
Vissa som har varit i dessa förvar har förflyttats till förvar i Australien och fått vara inlåsta i flera år till. Av dessa har nu fyra till släppts ut ur förvaren.
En av de fyra, Ahmad Zahir Azizi, 37 år från Afghanistan, har suttit inlåst i förvar i totalt åtta år, sex av dessa i Papua Nya Guinea. Han berättade för Al Jazeera den 16 november att i Park Hotel, som har gjorts om till förvar, har hälften av de 40 som sitter inlåsta fått covid-19 förra månaden.

I och med frisläppandena får de värdecheckar på cirka 700 kronor, boende i tre veckor och ett tillfälligt uppehållstillstånd där de kan söka och få arbete för att sen kunna få stanna längre i landet. Mer stöd får de inte.
Att människor som suttit frihetsberövade i åtta år ska klara sig på det är helt orimligt och visar på statens fientlighet mot flyktingar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!