Avskedad från ICA med tre dagars varsel

2006-10-11 14:41:13
Samira Daher, 21 år, har tre års erfarenhet som kassörska. Samira som har jobbat på ICA Kvantum i Piteå sedan 15 december förra året fick i slutet av september veta att hon inte längre skulle få jobba kvar.

Det var en torsdag som Samira Daher fick reda på att hon skulle jobba sin sista dag söndag samma vecka. Detta fick hon dock inte reda på av arbetsgivaren, hon fick själv ta reda på att hon inte längre skulle få jobba kvar.
– Mitt vikariat gick ut, men arbetsgivaren Majvor Stenmark hade gett mig ett muntligt avtal om en fortsättning. Jag blev chockad då jag skulle titta efter hur jag skulle jobba de kommande veckorna. Bland alla scheman fanns inte mitt namn med. Därför ringde jag upp min arbetsgivare och frågade om det hade blivit något fel. Men svaret var att jag ”tyvärr inte passade in”, berättar Samira för Offensiv.
Samira kände sig väldigt kränkt då hon frågade på vilket sätt och svaret blev ett mer eller mindre hånskratt i telefonluren.
– Jag vet fortfarande inte på vilket sätt jag ”inte passar in”. Är det mitt politiska engagemang i Rättvisepartiet Socialisterna? Eller är det för mitt etniska ursprung? frågar sig Samira som har rötterna i Libanon.
Samira berättar också att hon känt sig osäker då ”cheferna” på ej schemalagd arbetstid kommit in i butiken och tittat efter om vi ”jobbar och gör rätt för oss”. Vid de tillfällena har Samira känt sig extra utsatt på grund av sin etniska bakgrund, eftersom hon ibland själv har fått i uppgift att ”kolla polackerna eller kolla ryssarna så dom inte stoppar på sig något”.
Samira, som under valkampanjen figurerat en del i media, delat flygblad och sålt valmanifest på stan, menar att det kan vara politiskt.

Kontaktat facket

– Under valet då vi diskuterat politik i personalrummet har jag självklart berättat om Rättvisepartiet Socialisterna som ett alternativ. Vi har pratat om storföretagens miljardvinster och behovet av en omfördelning av samhällets resurser. Det var också många på min arbetsplats som sa att de skulle rösta på oss i valet, berättar Samira som själv var andra namn på RS kommunala valsedel i Piteå.
Samira har tagit kontakt med facket som ser allvarligt på det inträffade. Onsdag 11 oktober kommer ett möte att hållas mellan facket, arbetsgivaren och Samira.

Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!