Avslag av sovande nämndemän

2019-01-09 11:36:06

foto: Privat
Ansvariga myndigheter och personer verkar totalt strunta i Rezas fall. Asyl nu!

Den 3 januari fick Reza avslag från Migrationsdomstolen gällande sitt asylärende. Med tre veckor på sig att överklaga befinner sig hans advokat på semester, men har kontaktat Reza och kommer att överklaga. Nu måste kampen för Rezas rätt till asyl trappas upp.

Det senaste avslaget aktualiserar behovet av fortsatt opinionsbildning, kamp och såklart att fastställa en överklagan.
Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna rapporterade innan jul hur två av nämndemännen sov (!) under förhandlingarna för Reza den 13 december. Bara det är en orsak till att ogiltigförklara beslutet om avslag.
Det är uppenbart att dessa inte har förstått Rezas skyddsbehov som redogjordes under dagen i Migrationsdomstolen.

Att inte bevilja Reza asyl tyder på en enorm okunskap om situationen för oppositionella i Iran.
Människorättsaktivister och oppositionella fängslas, tortyr och misshandel av fångar är vanligt förekommande och uppemot tusen människor avrättas årligen i landet. Iran hör till de länder som även avrättar personer under 18 år.
Att inte vara muslim är ett straff i sig och klassas som fiendeskap mot gud och är därmed en stor risk för avrättning.
Reza har hotats av att hängas från en lyktstolpe efter att han sparkades ut ur vattenpololandslaget på grund av att han vägrade vallfärden till Mekka.
Att han dessutom var organiserad i en studentgrupp och var ansvarig för propagandan mot regimen gör hotbilden mot honom ännu större.

Kampen för Reza måste nu trappas upp på alla plan för att stoppa en utvisning, där överklagan är högst prioriterad. Samtidigt måste de personer, som är politiska företrädare och som sov under förhandlingarna den 13 december hängas ut, utredas och i framtiden ses som olämpliga för uppdraget.
Två av nedan nämnda tre personer var de som sov då Reza redogjorde om hotbilden som finns mot honom och därmed hans skäl till asyl i Sverige. Gunnel Alderholm, Ulf Andersson och Orvar Karlsson är de tre nämndemän som ”närvarade” och är tillhörande i S, V respektive MP.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!