Avtalsrörelsen: Kommunal varslar om strejk

En ny kommunalstrejk skulle, liksom strejken 2003, få ett massivt stöd. (Foto: Natalia Medina)

Av Offensiv // Artikel i Offensiv

Efter att ha sagt nej till arbetsgivarnas – nedskärningspolitikerna i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona – slutbud varslade Kommunal i måndags (den 8 april) om strejk från den 18 april. Om inget avtal nås innan dess kommer 5 000 kommun- och regionanställda att gå ut i strejk.
– Vi borde vara beredda att gå ut i strejk, men det är viktigt att strejka för saker som verkligen gör skillnad på våra arbetsplatser. Medlemmar borde få känna makten som vi har tillsammans, säger Nicole Johansson, kommunalare som jobbar i Luleå kommuns hemtjänst till Offensiv och fortsätter:

– Kraven som Kommunal har känns tyvärr ganska intetsägande. Till exempel kräver Kommunal dokumentation vid individuell lönesättning, men hur mycket hjälper det? Felet är ju att vi ställs mot varandra istället för att kämpa tillsammans. Vi behöver alla få högre lön! Även om jag förstår irritationen som finns över att nyanställda kan få högre lön än de som jobbat länge.
– Visst, vi vill ha våra löneökningar i tid, som är ett annat av Kommunals krav, men framför allt måste lönerna höjas mycket mer och villkoren förbättras för att få folk som vill jobba, för det är en jävla personalbrist överallt. Arbetsgivarna är dumsnåla, de borde satsa på personalen.

framför allt måste lönerna höjas mycket mer och villkoren förbättras för att få folk som vill jobba, för det är en jävla personalbrist överallt

Det är främst köks- och måltidspersonal, vaktmästare, lokalvårdare, badhuspersonal, steriltekniker, tvätteripersonal och transportörer som tas ut i strejk om inget avtal sluts innan den 18 april.
”Det är framför allt två saker som SKR inte kunnat presentera någon lösning på som gör att Kommunal anser sig tvungna att ta till strejkvapnet. Den ena handlar om ett sista datum för när lönerna ska betalas ut och det andra är frågan om dygnsvilan. Där har SKR kommit med förslag som Kommunal uppfattar som försämringar”, skriver Kommunalarbetaren den 8 april.
Strejkförberedelserna behöver nu backas upp med medlemsmöten och utåtriktade kampanjer samt förberedelser för upptrappning.

En ny kommunalstrejk skulle, liksom strejken 2003, få ett massivt stöd. Efter fyra veckor av strejk 2003 visade till och med en opinionsundersökning beställd av arbetsgivarna att strejken hade fortsatt starkt stöd – åtta av tio ansåg att det var riktigt av Kommunal att gå ut i strejk.
På kommunal.se/nyhet/kommunal-varslar-om-strejk-mot-skr- och-sobona finns information om vilka arbetsplatser som omfattas strejk- och blockadvarslet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!